NE KADAR AKILCI ?

16 Åžubat 2015 tarihli  “Reçetesiz Ä°laç’’  baÅŸlıklı yazımızda , son dönemlerde SaÄŸlık Müdürlükleri’nce  eczaneler üzerinde ; toplantılar , doksan yıllık yasaları hatırlatan evrakların  imzalatması ve aynı içerikteki yazılı tebligatlarla  yoÄŸun baskı oluÅŸturarak özellikle de antibiyotiklerin reçetesiz  satılmaması yönünde  yapılanları doÄŸru bulmadığımızı belirtmiÅŸtik.

Aradan aylar geçmesine karşın bu garip uygulama ülkenin dört bir yanında olduÄŸu gibi, Ä°zmir’in  farklı ilçelerinde de hız kesmeden  inatla devam ediyor.
SaÄŸlık Bakanlığı’nca  “akılcı ilaç kullanımı”  baÅŸlığı altındaki kampanyada  nedendir bilinmez öncelikli olarak  antibiyotikler hedef seçilmiÅŸ durumda.

Kimilerince devrim olarak adlandırılan  sürecin başlangıcı olan 10 Şubat 2005 tarihinden  önce , yani  SSK ile tanışmadan önce sağlık hizmetlerine ve de   hekime ulaşmanın pek  kolay olmadığı yıllarda  birinci basamak sağlık hizmetlerini eczanelerin üstlendiği ,halk sağlığı ile ilgili  bir çok konuda önemli katkılar sağladığı çok çabuk unutulmuş.

Vatandaşın bir çok konuda eczanelere başvurduğu, eczacının danışman kimliğine güven duyduğu ve derdine derman bulduğu tüm kesimlerce bilinen bir gerçektir.

Bazı bilim adamlarının bu kampanyaya destek amaçlı konuşmalarını içeren televizyon programları ise tam anlamı ile halk sağlığını tehdit ediyor. Son günlerde vatandaşlar antibiyotiğin çok gereksiz hatta zararlı olduğunu  düşünüyor ,reçetelerden çıkarılmasını talep ediyor.

Sağlık otoritesi  ısrarla reçetesiz antibiyotik kullanımını  engelleyeyim derken reçeteli olanlara şüphe ile yaklaşılmasına neden oluyor.

Ruhsatını Tarım Bakanlığı’ndan almış olsa da insan saÄŸlığını doÄŸrudan ilgilendiren ve bitkisel kökenli diye adlandırılarak masumlaÅŸtırılmaya çalışılan ürünlerin farklı mecralarda sorumsuzca ulu orta reklamının yapıldığı ,konunun uzmanı olmayan kiÅŸilerce sadece ticari kaygılarla satıldığı ve bir çok vatandaşımızın saÄŸlığından olduÄŸu  bir süreçte , her ÅŸeyi bir kenara bırakarak  eczaneleri hedef almak ne kadar doÄŸru bir yaklaşımdır ?

Yıllar önce akılcı ilaç kampanyası adı altındaki çalışmalarda kullanılan afiş , broşür ve kamu spotlarında eczacının ve eczanenin adı geçmiyor , gerçek anlamda  bir akılcı ilaç kampanyası eczacısız ve  eczanesiz olmaz dediğimizde bizi yadırgayanlar umarız artık tehlikenin farkındadırlar.

Gerçek anlamda akılcı ilaç kullanımı ; ilaçların doğru zamanda ,doğru dozda ve tedavi süresine uygun olarak  kullanılmasını, ilaç etkileşimlerinin takibini ve tedavinin yarım bırakılmamasını içerir.

Biz eczacılar sağlık hizmetlerinin her geçen gün biraz daha paralı hale gelmesinin , hatalı politikalar sonucunda  yaşamsal öneme sahip bir çok ilacın bulunamaz hale gelmesinin ve tedavilerin aksamasının gerçek gündem olduğunu iyi biliyoruz. Kısacası , sağlık alanında reçetesiz antibiyotik kullanımından  çok daha önemli  sorunların çözüm beklediğinin de farkındayız.

Yaşadığımız tüm olumsuzluklara ve kayıplara rağmen, güzel günler göreceğimize olan inancımızı yitirmeden  insanlara sağlık hizmeti sunmaya ve ilacın uzmanı olarak danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyoruz.

Son on yılda hiç yapılmayanı  yani sağlık sektörünün bileşenleri ile hep birlikte , sağlık hizmetlerini şekillendirecek doğru bir yol haritasının  yapılmasını ve bu güzel ülkenin insanlarına hak ettikleri nitelikli sağlık hizmetine kavuşmasını bekliyoruz.

Saygılarımla…

Ecz. Tuncay Sayılkan

BÄ°RLÄ°KTE AÅžACAÄžIZ...

Önce yıpratıcı ve uzun süren bir pandemi süreci, daha sonra da tarihin en geniÅŸ boyutlu ve en ağır depremi sonrasında ortaya çıkan ekonomik kriz her geçen g&uu...