10 Eczacı Odası'ndan Ortak Basın Açıklaması

21 Ocak 2014

HALKIMIZIN İLACA ULAŞMASINI ZORLAŞTIRAN, ECZACIYI SİSTEMİN DIŞINA İTEN HİÇBİR UYGULAMAYA SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Değerli basın mensupları,

Dışa bağımlılığı her geçen gün artan ilacın bulunamaması ile ilgili yaşanan sorunlar halkımızın sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. İlaç harcamalarını baskılama amaçlı uygulamaların olumsuz etkileri, son dönemde kendini iyice göstermektedir. Sayısı her gün değişmekle beraber bugün yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunmamaktadır. Bunların önemli bir bölümünü kanser, kalp ilaçları ve aşılar gibi yaşamsal öneme sahip ilaçlar oluşturmaktadır. İlaç yokluğu, biz eczacılara sağlık hizmeti sunmada, hastalara ise ilaca ulaşmada büyük sorun yaşatmaktadır.

İlaçlar neden bulunamıyor?

a) İlaca yalnızca ticari meta, sağlık hizmetlerine de sadece devletin gider kalemi olarak bakılmasının sonucunda, özellikle kronik hastalıklarda ve kanser gibi ağır hastalıkların tedavilerinde kullanılan yeni jenerasyon ilaçlar artık Türkiye'ye getirilmemektedir. Bu grup ilaçların fiyatlandırılmasında ısrar edilen düşük döviz kuru nedeniyle, birçok hastanın umudu olacak bu ilaçlar için firmalar da ruhsat başvurusu dahi yapmamaktadır.
b) Fiyatları deyim yerinde ise sakız fiyatına düşürülen ama her biri insan saÄŸlığı için ayrı önem taşıyan bazı yerli ilaçlarımız da düzenli olarak üretilmemektedir.
c) Yine aynı gerekçeyle, üretimi yurtdışında yapılan ve ülkemizde kullanılan ancak zarar ettikleri gerekçesi ile artık ithalatçı firmalar tarafından getirilmeyen, yani ithal edilmeyen ilaçlar da yokluÄŸun bir baÅŸka sebebidir.

Her üç durumda da yani, yeni ilaçların ülkeye girmemesi, üretimin durdurulması ya da yavaşlatılması ve ithalatın yapılmaması halinde de hasta mağdurdur, tedavisi aksamaktadır, çaresizdir ve ilaç aramaktadır.
Yıllarca "İlaç bulunabilir, ucuz ve kaliteli olmalıdır" diyen eczacı, çaresizlik içinde hastasına "bu ilaç eczanemizde yok" demektedir.

Global bütçe

Bu durumun en önemli nedeni ilaçta ekonomi yönetimi tarafından uygulamaya konulan "Global Bütçe"dir.

Nüfus artışı, ortalama yaşam süresinin uzaması, tedavide yaşanan yenilikler, döviz kurundaki artış, girdilerdeki yükselişler… İlaç harcamalarını etkileyen bu faktörlerin hiçbiri dikkate alınmadan, tek taraflı ve sınırlanmış bir bütçe ile sabit bir rakama bağlı ödeme yapmak ve yalnızca "ilacı ucuzlatalım" anlayışı bugünleri getirmiştir.

Ucuzlayan sadece ilaç değil, insan sağlığı!

Gelinen noktada,

1-  Sürdürülebilirlik sorunları baÅŸlamıştır.
2- İlacı ucuza mal etme çabaları kalitesiz ya da etkisiz ilaç tartışmasını başlatmıştır.
3- Bulunmayan ilaçlar karaborsa ve sahte ürün sonuçlarını doğurmuştur.
4- Bulunmadığı için reçetelendirilmeyen ilaçlar da aslında hastaların ulaşamadığı fark edilmeyen ürünler arasındadır. Çünkü artık ne bulunuyorsa tedavi bu yönde olmaktadır.
5- Ucuzlayan sadece ilaç değil, aynı zamanda insan sağlığının önemi ve 25 bin eczacının emeği olmuştur.

Bugün halen yürürlükte olan İlaç Fiyat Kararnamesinin fiyatlandırma ile ilgili hükümlerinin uygulanması, ilaçta yaşanan bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmaya yetecektir. Kararnamede ilacın fiyatının belirlenmesinde esas alınan kur değeri hala 1.9595 iken bugün kur 3.00 liraya dayanmıştır. İşte sorunun esas kaynağı buradadır.

Şirketlere kıyak, kamuya ve vatandaşa pahalıya patlayacak!

Sağlık Bakanlığı'nın son yaptığı açıklamaya göre; siyasi otorite çözüm olarak bulunmayan ilaçları ihale yöntemiyle yurtdışından getirmeyi planlıyor. 2013 yılı itibariyle bulunamadığı için Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla yurtdışından getirilen ilaç tutarı, ülkemizde tüketilen ilacın % 5'ini bulmuştur. Bu oran sü

BÄ°RLÄ°KTE AÅžACAÄžIZ...

Önce yıpratıcı ve uzun süren bir pandemi süreci, daha sonra da tarihin en geniÅŸ boyutlu ve en ağır depremi sonrasında ortaya çıkan ekonomik kriz her geçen g&uu...

08.02.2024 tümü