2006’YA GİRERKEN


Biz eczacılar için son dönemlerin en zorlu ve sıkıntılı bir yılını geride bırakıyoruz.Sağlıkta dönüşüm adı altında yaşanan radikal değişiklikler ,yeni ilaç fiyat kararnamesi,ilaç fiyatlarının sürekli değişmesi ve uygulama talimatlarında yaşanan revizyonları takip etmekten eczacılık mesleğinin gereklerini tam anlamıyla yapamaz hale geldik.

Tüm bunların yanı sıra , SSK ve Yeşil Kartlı vatandaşlarımızın da serbest eczanelerden ilaç alabilmesine olanak sağlanması sonrasında eczanelerdeki bürokratik işlemler de fazlasıyla yoğunlaştı.

2005 yılı mesleğimiz için tam anlamıyla kaos ortamının yaşandığı bir yıl oldu.Birçok yeni uygulamayı deneme yanılma yöntemiyle öğrenir olduk.

10 Şubat 2005'te başlayan süreçte önce kurumların farklı kurallarını anlamaya çalıştık.Devamında ise hastalarımıza ve hekimlere durumu anlatmak için yoğun çaba sarf ettik.Ancak 20 Aralık 2005 tarihinden itibaren herşey sil baştan değişti ve bir kez daha başa dönmüş olduk.Şimdi yeni uygulamaları kurum yetkilileri ile tartışıyor, anlamaya çalışıyor, hasta ve hekimlere anlatmaya çalışıyoruz.

Her platformda ifade ettiğimiz gibi uygulama talimatları ve ilaç listelerinin hazırlanmasında eczacılar aktif görev alsaydı yaşanan sıkıntıların birçoğu yaşanmayacak, hastalar ve eczacılar bu denli zarar görmeyecekti.

Masa başından alınan kararların ülkede yaşananlarla uyumlu olmaması ya da ülke gerçeklerinden uzak olması istenilen sonuçları vermiyor. Kesin hüküm içermeyen ve yoruma açık konular eczacı ile hastayı karşı karşıya bırakıyor.Kurum yetkililerinin yorumları ise eczacının zarar görmemesi için her zamankinden daha fazla önem kazanıyor.

En basit örneği ile ; antibiyotiklerin yazılımına kısıtlama getirmesi ile hedeflenen teşhis sınırlaması bu haliyle hiçbir anlam taşımıyor.

20 Aralık 2005 sonrası ülkede tonsilit ve farenjit vakaları hızla azalırken tonsillo-farenjit, sinüzit ve otitis media gibi vakalarda patlama(!) olması bunun en çarpıcı örneğidir.

2005 yılında yaşanan sağlıktaki dönüşümün en çok hırpaladığı meslek grubu hiç kuşkusuz eczacılar olmuştur.İlaç firmaları ve dağıtım kuruluşları önemli kazanımlar sağlarken biz eczacılar büyük sıkıntılar yaşadık.

Eczane eczacısı her geçen gün zorlaşan koşullarda ekonomik sıkıntı yaşamadan mesleki yaşamını sürdürmek ve hastalarına sunduğu hizmeti kesintiye uğratmamak için büyük mücadele vermektedir.

Sonuç olarak ; eczacı yeni bir yıla girerken yine mutsuz ,yine umutsuz...

Önümüzdeki süreçte mesleğimizi tehdit eden tüm unsurlarla hep birlikte savaşmak ve akılcı önerilerle meslektaşlarımızın geleceğe umutla bakmasını sağlamak zorundayız.

2006 yılının sevdiklerinizle birlikte, sağlık, başarı ve mutluluk getirmesini diliyoruz.

Birlikteliğimizden doğan gücümüzün aydınlık günler getirmesini ve umutlarımızı yeniden canlandırması dileklerimizle…

Saygılarımla,

Ecz. Tuncay SAYILKAN