Basına ve Kamuoyuna


01 Ocak 2008Â’de baÅŸlatılan “hastanelerde yatan hastalar için gerekli ilaçların ve tıbbi malzemelerin hastane eczanelerinden temininin zorunlu kılınması” sonucunda Özellikle Tıp Fakülteleri hastaneleri baÅŸta olmak üzere, neredeyse ülke çapındaki tüm hastanelerde büyük sıkıntılar yaÅŸanmakta, bu nedenle hastaların tedavileri aksamakta, bazı kliniklerde ameliyatlar yapılamamakta ve hastalarımız maÄŸdur olmaktadır. 


BilindiÄŸi gibi 25 Mayıs 2007 tarih ve 26532 Mükerrer sayılı Resmi GazeteÂ’de yayımlanan SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸiÂ’nin 12.1.2 nci maddesi uyarınca; Hastanelerde yatarak tedavi gören hastalara kullanılacak ilaçların ve tıbbi malzemelerin 120 gün sonra hastanelerden temininin zorunlu hale getirilmesi ile birlikte;15 Ekim 2007Â’den itibaren baÅŸlaması gereken uygulama, hastanelerin yeterli hazırlığı yapamadıkları gerekçesiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10 Ekim 2007 tarihinde resmi sitesinden yaptığı duyuru ile 01 Ocak 2008Â’e ertelenmiÅŸti. Ancak bu süre zarfında da ilaç ve tıbbi malzeme tedarikinin hastaneler tarafından bütünüyle yapılabilmesi mümkün olamamıştır.

Bunun üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu 31 Aralık 2007 tarihinde yeni bir Genelge yayımlamıştır. Genelgeye göre; yatan hastaların ilaçlarının hastane eczanelerinde temin edilemediÄŸi ve dışarıdan hastaya aldırıldığı durumlarda, bu ilaçların bedellerinin, hastanenin Sosyal Güvenlik Kurumundan olan alacağından düÅŸülerek, hastanelerin ilaçları dışarıdan temin edebilmelerinin engellenmesi, sorunu daha da karmaşık hale getirmiÅŸ ve son günlerin gündemini oluÅŸturan hasta maÄŸduriyetlerini ortaya çıkarmıştır.

Bu yaklaşım karşısında hastanelerin eli kolu baÄŸlanmış ve neticede vatandaÅŸlarımız maÄŸdur edilmeye baÅŸlanmıştır. Hastanelerin esas görevi, ilaç ve malzeme tedariki deÄŸildir. Hastaneler, vatandaşın tedavilerini yapmak üzere hizmet veren vazgeçilmez saÄŸlık kuruluÅŸlarıdır. Ayrıca üniversite hastanelerinin en önemli iÅŸlevi; tıp eÄŸitiminin verildiÄŸi kurumlar olmalıdır. Ödenek yokluÄŸu gibi gerekçelerle maddi sıkıntı içine düÅŸürülen kamu ve üniversite hastanelerinden ilaç ve tıbbi malzeme hizmetini karşılamalarının istenmesi büyük bir çeliÅŸki oluÅŸturmakta ve bu durum hastanelerin mali yapısını olumsuz olarak etkilemektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumunun 31 AralıkÂ’ta yayımladığı Genelge, masa başında hazırlanmış ve günlük yaÅŸam ile uyuÅŸmayan, vatandaşı sıkıntıya sokacak bürokratik bir zorlamadan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.

01 Ocak 2008 öncesi uygulama içerisinde ülke genelindeki 47 Eczacı Odamızın bölgelerindeki hastanelerde kurdukları bürolarla hiçbir yatan hastayı maÄŸdur etmeyen, hastane tarafından temin edilemeyen ilaçları, hastanın ayağına kadar götüren, aynı zamanda kamuyu koruyan ve denetimin en üst düzeyde tutulduÄŸu organizasyonunun yerine konulmaya çalışılan bu anlaşılmaz uygulamayla, neyin hedeflendiÄŸini anlamak mümkün deÄŸildir.

Yatan hasta reçetelerinin hastanelerden temin edilemediÄŸi durumlarda, serbest eczanelerden temin edilmesini bu türden zorlaÅŸtırıcı hükümlerle engellemenin, hastaların tedavilerinde çok büyük sorunlar oluÅŸturacağı 1 haftalık uygulamayla ortaya çıkmıştır. Şöyle ki; hekim tarafından kullanılması gerekli ilaçların tamamının, güncel Türkiye gerçekleri çerçevesinde hastaneler tarafından temin edilemeyeceÄŸi açıkça görülmüÅŸtür.  Hastaya gerekli ilaç yerine, hastanede var olan ilaçlarla tedavi etme yoluna gidilmesi ise; tıbbi yönden ve insan saÄŸlığı açısından ciddi sorunlar oluÅŸturacaktır. Öte yandan hastane eczacılarına baskı yapılarak mevzuata aykırı ilaç alımı yapmalarına zorlanması da sürece farklı boyut kazandırmaktadır.

Biz Eczacı Odası BaÅŸkanları, Sosyal Güvenlik KurumuÂ’nun bu dayatmacı yaklaşımını doÄŸru bulmuyoruz. Hastanede yatan hastalar için gerekli, ancak hastane eczanesinde bulunmayan ilaçların s


BAŞKANDAN - Ecz.Tuncay Sayılkan

BAÅžKANDAN

HoÅŸgeldin 2025

Ülkemizdeki ekonomik daralmanın ve yaÅŸam pratiÄŸine yansıyan sıkıntının her alanda yaÅŸandığı, toplumun farklı kesimlerinde yaÅŸanan olumsuzlukların eczanelerde de...

26.12.2024 tümü

  • İlaç Haber Aktüel 67.Sayı
VEFAT VE BAÅžSAÄžLIÄžI

Sosyal Medya Hesaplarımız