Bilgilendirme


İzmir;10.03.2008
Sayı  :08.01.1488

 

Değerli meslektaşlarımız,

Bilindiği gibi Nöbetçi Eczanelerin Çalışma Düzeni 13 Ekim 1992 tarih ve 21374 sayılı Resmi Gazete’de Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkındaki Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Son zamanlarda nöbetten muaf olmak isteyen meslektaşlarımız tarafından başkanlığımıza iletilen başvuruların artması ve bölgelerde nöbet tutan eczane sayılarının azalması  nedeniyle konu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nden görüş istenmiş olup,  yazımıza gelen cevap ektedir.
Buna göre daha önceki dönemlerde nöbetten muaf meslektaşlarımızın raporları İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışma ile değerlendirilecek olup, 2008 yılı 2. dönem nöbet listeleri oluşturulacaktır.

Sevgili Meslektaşlarımız,
Son günlerde İl Sağlık Müdürlüğü ve resmi kurumlarca eczane denetimleri yapılmaktadır.
Eczanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapmış oldukları sözleşmenin 6.3.10 maddesine göre; “Eczanede yapılan incelemeler sonucunda reçete karşılığı bulunmayan ve kime ait olduğu ispatlanamayan ve en fazla 10 adet veya 10 adetten az olmakla birlikte bedeli en fazla 500 YTL. olan, ilaç kupürü kesilmiş ilaçların bulunması durumunda, yazılı uyarı yapılır. Belirtilen adet veya bedelin üstünde kupür veya kupürü kesilmiş ilaç tespit edilmesi halinde kupür

bedelinin/kupürü kesilmiş ilaç bedelinin 5 katı tutarında para cezai şart uygulanır ve sözleşme feshedilerek 6 ay süreyle sözleşme yapılamaz.
Bu fiilin/fiillerin tekrarı halinde kupür bedelinin/kupürü kesilmiş ilaç bedelinin 10 katı tutarında cezai şart uygulanır ve sözleşme feshedilerek 1 (bir) yıl süreyle sözleşme yapılamaz” hükmü içermektedir.
Kurum denetlemelerinde konu ile ilgili sıkıntı ve mağduriyet yaşanmaması için yukarıda sözü edilen hususlara özen gösterilmesi büyük önem taşımaktadır.
Değerli Meslektaşlarımız,
İade reçetelerin kuruma  teslimi ile ilgili olarak sizlerden çok sayıda soru almaktayız.Bu nedenle konu ile ilgili ayrıntıları bir kez daha tekrarlamak yararlı olacaktır.
İade Reçetelerin Kuruma Tesliminde İzlenecek Yöntem
Kurum tarafından eksikliği nedeniyle eczaneye iade edilen A grubu  reçeteleri için:
Mevzuattan iade reçetelerle  ilgili yapılacak işlemler :
*Emekli Sandığı döküm listesine girilerek
*Temmuz, Ağustos ayları iade reçeteleri için döküm 1
Eylül, Ekim ayları iade reçeteleri için döküm 2 butonu işaretlenir.
*Gelen ekranda eczane sicil no ve şifre girilir.
*Döküm ekranında reçetenin Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-kur’ dan hangi kuruma ait ise kurum seçilerek ait olduğu ay işaretlenir.
*Gelen ekranda A grubu mevzuattan iade reçeteye girilerek iade dökümüne ulaşılır.

*İade reçete işlemleri tamamlandıktan sonra tamamlanan reçetelerin sol tarafındaki kutucuklar işaretlenir ve yazdır butonuna tıklanarak yeni döküm listesi alınır.
İçerikten iade reçeteler için yapılacak işlemler :
*Reçete giriş ekranında reçete iade butonu tıklanır.
*Açılan sayfada reçete Emekli Sandığı,SSK,Bağ-Kur’dan hangi kuruma ait ise bilgileri girilerek ekrana getirilir.
*Reçete üzerinde provizyon sisteminde gerekli düzeltme yapılır.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra ;
*Emekli Sandığı döküm listesine girilerek
*Temmuz, Ağustos ayları iade reçeteleri için döküm 1
 Eylül, Ekim ayları iade reçeteleri için döküm 2 butonu işaretlenir.
*Gelen ekranda eczane sicil no ve şifre girilir.
*D