“ ECZACILIK GÜNÜ”NÜN ARDINDAN…

Eczacılık mesleğinin akademik kuruluşunun 183.yılında pandemi nedeniyle iki yıl zorunlu olarak ara verdiğimiz “eczacılık günü” etkinliklerimizde siz değerli meslektaşlarımız ile maskesiz, mesafesiz ve HES kodu olmadan yeniden bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduk.

Eczacılık günü programını birlikte oluşturduğumuz E.Ü.Eczacılık Fakültesi ve İKÇÜ.Eczacılık Fakültelerimizin sayın Dekanlarına, E.Ü.Eczacılık Fakültesi Mezunları Derneğine, anlamlı destekleri için Bölgemizde faaliyet gösteren Kooperatiflerimiz BEK ve İSKOOP’un yöneticilerine, SELÇUK,AS ve ALİANCE Ecza Depolarının yöneticilerine, etkinliklerimizde  görev alan, katılan ve katkı koyan tüm meslektaşlarımıza sonsuz teşekkürler.

Etkinliklerimizin devamında halk sağlığı ve mesleğimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Bu gün başta eczane ekonomileri olmak üzere oldukça ciddi sorunlarımız var.Bir çok meslektaşımız banka kredileri ile mesleğini sürdürebiliyor.

Ülke ekonomisindeki olumsuzluklar nedeni ile işletme giderlerimiz hızla artarken yapılan her zamdan sonra eczanelerin karlılığı biraz daha azalıyor. İlaç fiyat kararnamesinde güncelleme yapılmadan ilaç-eczacılık hizmetinin sürdürülmesi her yıl biraz daha güçleşiyor.

Plansız programsız, akademik kadrosu ile fiziksel koşulları oluşmadan açılışına onay verilen ve sayısı hızla artan eczacılık fakülteleri ise geleceğe dair kaygılarımızı artırıyor.

Yıllardır tüm uyarılarımıza karşın eczane dışında, özellikle de internette kontrolsüzce satılan sağlık ürünleri halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren ve etken maddesine bakıldığında  ilaç olan ama gıda takviyesi adı altında denetimsiz bir şekilde satılan ürünlerin eskiden olduğu gibi Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılması yönündeki hukuk mücadelemiz devam ediyor.

Yaşamın temelinin sağlık olduğunun tüm kesimler tarafında anlaşıldığı bu zor dönemde insan sağlığının ve sağlık çalışanlarının öneminin bir kez daha görüldüğünü düşünüyoruz.

Kimi zaman sağlık çalışanları arasında adımız anılmasa da , biz ülke insanının en kolay ulaştığı en yakın sağlık danışmanı olmaya devam ediyoruz.

Covid 19 ile mücadele sürecinde tüm olumsuzluklara karşın özveriyle görev yaparak ilaç-eczacılık hizmetlerini kesintisiz sürdüren tüm meslektaşlarımız ile gurur duyuyoruz.

Bu süreçte kaybettiğimiz meslektaşlarımız ve eczane çalışanlarımızı saygı ve rahmet ile anıyoruz. Biz büyük bir aileyiz. Örgütlü gücümüz ile umudu kaybetmeden mücadele etmeye ve sürdürülebilir bir eczacılık mesleği için elimizden geleni yapıyoruz.

Nerede görev yaparsa yapsın ülke insanımıza sağlık hizmeti sunan meslektaşlarımızın “eczacılık günü”nü en içten dileklerimiz ile kutluyor,

sağlık ve mutluluk dolu yıllar diliyoruz…

Ecz.Tuncay SAYILKAN

İZMİR ECZACI ODASI