ECZANE ÇALIŞMA SAATLERİ VE DİĞER ÖNEMLİ KONULAR HAKKINDA

Değerli meslektaşımız;

Koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz bu zor günlerde sizlerden gelen talepleri detaylı olarak değerlendiriyor, hastalarımızı da mağdur etmeden çalışmalarımıza katkı sağlayacak bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu süreçteki desteğiniz, güveniniz ve katkılarınız için siz değerli meslektaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Koronavirüs salgını ile mücadelede ön saflarda özveriyle görev yapan eczacılarımız ve eczane çalışanlarımız için ülke genelinde geçerli olacak tek merkezden alınmış kararlar sonrasında hayata geçirilecek standart uygulamalar konusunda beklediğimiz gelişmeler gecikince bazı kararları ivedilikle almak ve gelişmeleri sizlerle paylaşma gereği doğmuştur.

1. Eczanelerdeki bulaş riskini azaltmak, meslektaşlarımız ve eczane çalışanlarının motivasyonunu artırmak amacıyla; İzmir merkez ve ilçelerdeki eczanelerin çalışma saatlerinde değişiklik yapma talebimiz İzmir Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazılı olarak sunulmuş ve gerekli onay bugün alınmıştır.

Buna göre; yeni bir duyuru yapılana kadar 1 Nisan 2020 Çarşamba gününden itibaren İzmir merkez ve ilçelerinde eczane çalışma saatlerimiz 10.00-18.00 arası olarak uygulanacaktır. Bu saatler dışında sadece nöbetçi eczaneler açık olacaktır. Nöbetçi eczanelerin yoğunluğuna göre gerek duyulursa yönetim kurulumuzca ilave nöbetçi eczaneler görevlendirilecektir.

2. Nisan ayı içerisindeki cumartesi günleri için, nöbetçi eczane sayılarını artırarak ve hastalara sunulan sağlık hizmetini aksatmayacak düzenlemelerin bölge temsilcilerimiz tarafından yapılması koşulu ile eczaneler arasında dönüşümlü çalışmasına odamızca onay verilmiştir.

3. TEB’den yeni bir duyuru gelene kadar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilecek  kağıt reçetelere herhangi bir tarama işlemi yapılmayacaktır.

4. Merkez büromuz ve hastane bürolarımızda oluşacak yoğunluk ve olası bulaş riskini azaltmak için;

Mart ayı reçetelerinin (Kan Ürünü Reçeteleri hariç) C grubu onayları Farmainbox’dan alınan icmal listelerine bir defaya mahsus olarak “Bilgilerin doğruluğunu onaylıyorum” ibaresi ile eczacı tarafından kaşe-imza yapılarak onay yapılması yeterli olacaktır. Eczanelerce yapılan onayların doğruluğu odamız tarafından kuruma yazılı olarak iletilecektir. Ayrıca Mart ayı reçetelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na tesliminin olabildiğince kargo aracılığı ile yapılmasını da öneriyoruz.

5. Mart ayına ait renkli reçete dökümlerinin odamızca yapılacak ikinci bir duyuruya kadar ilçe sağlık müdürlüklerine verilmemesi talebimiz uygun bulunmuştur.

6. Pandemi sürecinde eczanelerde yaşadığımız deneyimlerin  ışığında ortaya çıkan acil talep ve önerilerimiz Sağlık Bakanlığı’na yazılı olarak iletilmiştir.

*Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na yazdığımız yazı ekte belirtilmiştir.

7. İzmir’deki dağıtım kuruluşları ile gerekli görüşmeler yapılmış olup;

30.Mart.2020 tarihinden itibaren eczanelere gelen ilaçların plastik kutu yerine tek kullanımlık poşetler veya karton kutularla gönderilmesi kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, eczanelere ilaç teslimi yapan depo personelinin poşeti veya karton kutuyu bırakması için eczane girişinde bir alan oluşturulması ve geçici bir süre için faturaların ikinci nüshalarına kaşe işleminin yapılmaması yönündeki önerilerimiz de dağıtım kuruluşlarının yetkililerince uygun bulunmuştur.

8. Koronavirüsle mücadele sürecinde eczacılardan sonra özveriyle görev yapan eczane teknisyenleri de toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanması talebimiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından uygun bulunmuş ve odamızca dağıtılan kartlar ile toplu taşımada ücretsiz ulaşım sağlanmıştır. Odamızca dağıtılan; “Eczane Teknisyeni”, “Yardımcı Eczacı”, “İkinci Eczacı” kartlarının İZBAN’da da geçerli olması için gerekli yazılı başvurular yapılmıştır.

Yukarda belirtilen hususları bilginize sunuyor;

Siz değerli meslektaşlarımıza geçirdiğimiz bu zor süreçte sağlıklı günler ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyoruz.

Vatandaş bilgilendirme görseli ekte belirtilmiştir.

Ek Dosyalar

SAĞLIK BAKANLIĞI YAZISI