ECZANELERDE SIKINTILI DÖNEM !


2005 yılı başından bu yana ülkemizdeki eczanelerin ağırlıklı olarak resmi reçete karşıladığı , ilaç kar oranlarının düştüğü , ilaç fiyatlarının sürekli düşmesine bağlı olarak eczane cirolarının azaldığı,düşen fiyatların eczane stoklarında kayıplar oluşturduğu , bunların yanı sıra  standart olmayan reçete kontrolü sonrasındaki kesintiler ve artan işletme  giderleri  ile mesleğimizde bir süredir sıkıntılı bir dönem yaşandığı  hepimizce iyi bilinen gelişmeler .

Ancak, 2007 Sağlık Uygulama Tebliği ve 2007 Protokolü ile mesleğimizde  nelerin  yaşanacağına , yeni uygulamaların eczanelerin ekonomik  durumlarına nasıl yansıyacağına birlikte göz atmamız gerekiyor.Daha da açıkçası ,  önümüzdeki zorlu süreçte  yaşanacak gelişmelerle ilgili değerlendirme  yapmalı ve bugünden  önlemlerimizi  almalıyız.

1 ) Değişen  ilaç fiyat kararnamesi gereğince referans ülke sayısı 5’den 10’a çıkıyor. Önümüzdeki günlerde ilaç fiyatlarında  yeni düşüşler olabilecektir.45 günlük geçiş sürecinin stok zararlarımızın bir kısmını  karşılaması olası olsa da bu durumda  eczane cirolarında  düşüş ve karlılıkta azalma yaşanacaktır.

2 )15 Haziran 2007’da uygulamaya konan Sağlık Uygulama Tebliği gereğince, 15 Ekim 2007 tarihi itibariyle yatan hasta reçeteleri ve “günübirlik tedavi” adı altında ; kanser,diyaliz ve kan ürünleri yani ayaktan tedavide kullanılan bu grup intravenöz ilaçlar hastane eczanelerinden üstelik % 3.5 iskonto ve 15 günde geri ödeme koşulu ile karşılanacak.Bu durum serbest eczane pazarında  yaklaşık % 25’lik bir kayıp anlamına gelmektedir . Yani eczane pazarında önemli bir daralma daha yaşanacaktır.

3) Yaklaşan seçim öncesinde, özel sağlık kuruluşları ile hızla yaygınlaşan hizmet satın alımı sağlık harcamalarında artış ve devamında özellikle ilaç temininde  yeni tasarruf  önlemlerini ve ilaç yazılım kurallarında yeni kısıtlamaları beraberinde getirebilecektir.
Özel Sağlık kuruluşlarının yapısı incelendiğinde, sağlık harcamalarındaki hızlı büyümenin  öncelikle eczanelere yapılacak ödemelerde  gecikmeye yol açma ihtimali yüksektir.

4) Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’dan sonra  SSK emeklilerinin katılım paylarının da maaştan kesilecek  olması eczanedeki nakit miktarını düşürecek  olmakla beraber, bu bedellerin sağlıklı ve tam olarak eczaneye ödenmesinin takibi büyük sıkıntı oluşturacaktır.

5) Kamu iskontolarının eczaneler üzerinden yapılması sonrasında iskonto oranı değişiklikleri ile eczanelerde oluşan kayıpların yanı sıra kurum iskontolarının  ilaç firmalarınca perakende satış fiyatı üzerinden değil depocu satış fiyatından yapılması ancak eczanelerin adı geçen iskontoyu perakende satış fiyatı üzerinden yapıyor olması ile eczanelerdeki yaklaşık %2 ‘lik kayıp oluşturmaktadır.üstelik bu %2’lik  kaybın KDV’si  ve vergisi  eczanelerce ödenmektedir.

6) Yeni dönemde eczanelerin ödeme dengesini  bozabilecek en önemli konu ise; daha önce farklı tarihlerde fatura kesilebilen ve  fatura tarihine bağlı olarak daha makul tarihlerde geri ödeme alınan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a ,SSK’da olduğu gibi ayda bir fatura  kesilecek olup, yeni protokol gereğince yaklaşık 80-90 günde geri ödemesinin alınacak olmasıdır.Yani geçmişte olduğu gibi farklı tarih aralıkları  ile ödemeler değil  tüm kurumlar aynı tarihlerde ödeme yapacaktır. Kısa bir süre daha kurumlardaki eski fatura bedellerimizi önümüzdeki günlerde tahsil edecek olsak da, bu tablo Emekli Sandığı ve Bağ-Kur reçetesi  oranı yüksek eczanelerde Ağustos 2007 sonrasında ekonomik sıkıntı ve ödeme güçlüğü yaratacaktır.

Buraya kadar sıralananlar can sıkıcı  ve iç karartıcı  ancak hepimizce bilinmesi gereken önemli gerçeklerdir. Eczane ekonomilerinde yaşanması muhtemel olumsuzluklar için ilaç alımlarımızı dikkatli yapmalı ve finansal durumumuzu gözden geçirmeliyiz. 

Bu s


BAŞKANDAN - Ecz.Tuncay Sayılkan

BAÅžKANDAN

BÄ°RLÄ°KTE AÅžACAÄžIZ...

Önce yıpratıcı ve uzun süren bir pandemi süreci, daha sonra da tarihin en geniÅŸ boyutlu ve en ağır depremi sonrasında ortaya çıkan ekonomik kriz her geçen g&uu...

08.02.2024 tümü

  • Ä°laç Haber Aktüel
VEFAT VE BAÅžSAÄžLIÄžI

Sosyal Medya Hesaplarımız