EGE ECZACI ODALARI DANIŞMA KURULU AFYONKARAHİSAR TOPANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
Ege Eczacı Odaları danışma kurulu toplantısı 16 Ekim 2021 tarihinde 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı odasının ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş ve sonuç bildirgesi kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
1. 04 Ekim 2020 tarihinde elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Afyonkarahisar Eczacı Odası'nın 11 yıllık baÅŸkanı, Eczacı meslek örgütünün beyefendisi, çok deÄŸerli baÅŸkanımız, dostumuz Ecz.K. Melih Köken'i rahmetle anıyor, Eczacılık mesleÄŸine verdiÄŸi katkılardan dolayı minnetle yad ediyoruz.
2. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Eczacılık mesleÄŸi ekonomik olarak hiç olmadığı kadar zor durumdadır. Defalarca dile getirilmesine ve ilgili kurumlara baÅŸvurular ve görüÅŸmeler yapılmış olmasına raÄŸmen eczane ekonomilerinin iyileÅŸtirilmesi için herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.
BeÅŸeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına dair karar ve yönetmelikte belirtilen kar oranlarının TL bazında belirtilmesinden dolayı ilaç fiyatları arttıkça eczane karlılıkları düÅŸmektedir. Son 10 yıl içerisinde Eczane kar oranlarında yaklaşık %30 azalma görünmüÅŸtür.
İlaç fiyat kararnamesinde ilaçların avro kuru düzenlemesinin yılda sadece bir kez yapılması nedeniyle her yıl belirli dönemlerde yoka giren ilaçlarla karşılaşılmaktadır. İlaç fiyat kararnamesinde ivedilikle deÄŸiÅŸiklik yapılması, ilaç zammının yıl içerisinde düzenli aralıklarla yapılması, özellikle 4. ve 5. Kademe ilaçların eczane kar oranlarının ve baremlerinin artırılması gerekmektedir.
Bu sorunun çözümü konusunda, İlaç Fiyat Kararnamesinden eczanelerimizle birlikte olumsuz yönde etkilenen, depo ve kooperatiflerin de içerisinde bulunduÄŸu paydaÅŸların ortak hareket etmesi ve SaÄŸlık Bakanlığı’na ek olarak CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile de görüÅŸme gerçekleÅŸtirilmelidir.
3. 08 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi'nde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ ve SaÄŸlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile bir çocuÄŸun diÅŸ çıkarmasında kullanılan analjezik topikal jeli bile ödemeyen empati yoksunu bir bürokrasi ile karşı karşıyayız.
Bu sorunun çözümü konusunda hukuki tüm giriÅŸimlerin birliÄŸimiz tarafından yapılması önem arz etmektedir.
4. BildiÄŸi gibi ülkemizde SaÄŸlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan tüm ilaçlar 1928 yılından beri yürürlükte olan 1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 1. Maddesinde yer alan “Tabip reçetesiyle verilmesi meÅŸrut olanlar ancak reçete mukabilinde ve diÄŸerleri reçetesiz olarak münhasıran eczanelerde satılır” hükmüne göre 6197 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde eczanelerimizden satılmakta, baÅŸka kiÅŸi ya da kurumların hastalara doÄŸrudan ya da kargo veya kurye ile ilaç satışı ülkemiz mevzuatına göre mümkün bulunmamaktadır.
Ancak son günlerde uluslar arası bir alışveriÅŸ sitesinin Türk Patent ve Marka kurumundan teletıp ve sanal saÄŸlık hizmetleri adı altında içerisinde reçetelerin hazırlanması hizmetleri ve reçete hatırlatma hizmetlerinin de bulunduÄŸu bir marka tescili yaptırdığı öğrenilmiÅŸ olup, bu tescil iÅŸleminin kanuna aykırı olduÄŸunun kamuoyuna deklare edilip iptali için ivedilikle hukuki yollara baÅŸvurulmalıdır.
5. TEB 43.OlaÄŸan Seçimli Genel Kurulumuzun mesleÄŸimizin önünde bulunan sorunların çözümü konusunda yön verecek ÅŸekilde, demokrasi şöleni halinde gerçekleÅŸmesi, ortak dileÄŸimizdir.
Saygılarımızla…
TEB 3. BÖLGE İZMİR ECZACI ODASI
TEB 7. BÖLGE BURSA ECZACI ODASI
TEB 9. BÖLGE ESKİŞEHİR ECZACI ODASI
TEB 15. BÖLGE ISPARTA ECZACI ODASI
TEB 16. BÖLGE DENİZLİ ECZACI ODASI
TEB 21. BÖLGE AYDIN ECZACI ODASI
TEB 29. BÖLGE MANİSA ECZACI ODASI
TEB 30. BÖLGE BALIKESİR ECZACI ODASI
TEB 32. BÖLGE MUĞLA ECZACI ODASI
TEB 33. BÖLGE AFYONKARAHİSAR ECZACI ODASI
TEB 35. BÖLGE KÜTAHYA ECZACI ODASI
TEB 36. BÖLGE ÇANAKKALE ECZACI ODASI
TEB 46. BÖLGE UŞAK ECZACI ODASI
TEB 54. BÖLGE BURDUR ECZACI ODASI