EGE ECZACI ODALARI DANIŞMA KURULU AFYONKARAHİSAR TOPANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

Ege Eczacı Odaları danışma kurulu toplantısı 16 Ekim 2021 tarihinde 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı odasının ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş ve sonuç bildirgesi kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

1. 04 Ekim 2020 tarihinde elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Afyonkarahisar Eczacı Odası'nın 11 yıllık başkanı, Eczacı meslek örgütünün beyefendisi, çok değerli başkanımız,  dostumuz Ecz.K. Melih Köken'i rahmetle anıyor, Eczacılık mesleğine verdiği katkılardan dolayı minnetle yad ediyoruz.

2. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Eczacılık mesleği ekonomik olarak hiç olmadığı kadar zor durumdadır. Defalarca dile getirilmesine ve ilgili kurumlara başvurular ve görüşmeler yapılmış olmasına rağmen eczane ekonomilerinin iyileştirilmesi için herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına dair karar ve yönetmelikte belirtilen kar oranlarının TL bazında belirtilmesinden dolayı ilaç fiyatları arttıkça eczane karlılıkları düşmektedir. Son 10 yıl içerisinde Eczane kar oranlarında yaklaşık %30 azalma görünmüştür.

İlaç fiyat kararnamesinde ilaçların avro kuru düzenlemesinin yılda sadece bir kez yapılması nedeniyle her yıl belirli dönemlerde yoka giren ilaçlarla karşılaşılmaktadır. İlaç fiyat kararnamesinde ivedilikle değişiklik yapılması, ilaç zammının yıl içerisinde düzenli aralıklarla yapılması, özellikle 4. ve 5. Kademe ilaçların eczane kar oranlarının ve baremlerinin artırılması gerekmektedir.

Bu sorunun çözümü konusunda, İlaç Fiyat Kararnamesinden eczanelerimizle birlikte olumsuz yönde etkilenen, depo ve kooperatiflerin de içerisinde bulunduğu paydaşların ortak hareket etmesi ve Sağlık Bakanlığı’na ek olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile de görüşme gerçekleştirilmelidir.

3. 08 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile bir çocuğun diş çıkarmasında kullanılan analjezik topikal jeli bile ödemeyen empati yoksunu bir bürokrasi ile karşı karşıyayız.

Bu sorunun çözümü konusunda hukuki tüm girişimlerin birliğimiz tarafından yapılması önem arz etmektedir.

4. Bildiği gibi ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan tüm ilaçlar 1928 yılından beri yürürlükte olan 1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 1. Maddesinde yer alan “Tabip reçetesiyle verilmesi meşrut olanlar ancak reçete mukabilinde ve diğerleri reçetesiz olarak münhasıran eczanelerde satılır” hükmüne göre 6197 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde eczanelerimizden satılmakta, başka kişi ya da kurumların hastalara doğrudan ya da kargo veya kurye ile ilaç satışı ülkemiz mevzuatına göre mümkün bulunmamaktadır.

Ancak son günlerde uluslar arası bir alışveriş sitesinin Türk Patent ve Marka kurumundan teletıp ve sanal sağlık hizmetleri adı altında içerisinde reçetelerin hazırlanması hizmetleri ve reçete hatırlatma hizmetlerinin de bulunduğu bir marka tescili yaptırdığı öğrenilmiş olup, bu tescil işleminin kanuna aykırı olduğunun kamuoyuna deklare edilip iptali için ivedilikle hukuki yollara başvurulmalıdır.

5. TEB 43.Olağan Seçimli Genel Kurulumuzun mesleğimizin önünde bulunan sorunların çözümü konusunda yön verecek şekilde, demokrasi  şöleni halinde gerçekleşmesi, ortak dileğimizdir.

Saygılarımızla…

TEB   3. BÖLGE İZMİR ECZACI ODASI