Ege'de Sonsöz: Eczane teknisyenleri unutuldu... Odadan aşı için çağrı!


Haber için TIKLAYINIZ.

Eczane teknisyenleri unutuldu... Odadan aşı için çağrı!

14 Ocak tarihinde uygulamaya başlanan koronavirüs aşısında 1’inci aşamanın 2’nci grubu olan yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanların aşılamasına geçildi. Ancak 1’inci aşamanın ilk grubunda sağlık çalışanı kategorisinde yer alan eczane teknisyenlerine hala aşı uygulaması başlamadı.

30 Aralık tarihinde Türkiye’ye girişi sağlanan Çin menşeili Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısına 14 Ocak tarihinde acil kullanım onayı verilmişti. Onay alan aşıyla birlikte daha önce belirlenen öncelik sırasıyla aşı uygulamaları başlamıştı hatta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu uygulamalara öncülük etmek adına aşıyı vurulan ilk isim olmuştu.

Aşı uygulamasının 6’ncı gününe gelindiğinde Türkiye’de güncel sayıyla toplam 863 bin 210 kişi oldu. Aşılamada öncelik sıralamasında ilk kategoride yer alan eczane teknisyenleri ise hala aşıya ulaşabilmiş değil.

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yaptığı açıklamada koronavirüsle en önde mücadele eden eczane teknisyenlerinin hala aşı vurulmadığına dikkat çekti.

Sayılkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Aile Sağlığı Merkezlerindeki hemşireler ve hekim arkadaşlar çok ilgili ve bu konuya özel bir önem vererek çalışıyorlar, ben randevumu oluşturduğum anda takibe aldılar. Bu aşının özelliği dolayısıyla vurulduktan sonra sizi orada 30 dakika gibi bir süre bekleterek, gözlem altında tutuyorlar. Hafif bir kolda yanma hisse ve uyuşma dışında bir yan etkisi olmadı bende. Herkeste farklı belirti gösterebilir. Aşının bize ulaşması konusunda hazırlanan sistem de çok doğru ancak bizimle birlikte eczanelerde çalışan ve sayıları bizim yaklaşık iki katımız olan eczane çalışanları şu anda hala aşı olamadılar. Sağlık Bakanlığı’nın elinde 3-5 ay önceki çalışan verileri de mevcut. Hangi eczanede kim çalışıyor bu biliniyor mükerrer olacak bir durum söz konusu değil. Onların da aşı olabilmesi lazım, bizimle birlikte çalışan arkadaşlarımızın aşı olmadığı yerde bizim aşı olmamız olmaz. Mükerrer girişleri engellemek de çok basit, onu bahane olarak sunmak çok doğru değil. Teknisyenlerimiz kendileri ile ilgili olmayan bürokratik engeller yüzünden aşı olamadılar. Bu bildirimlerin daha kurumsal olması gerekiyor, beyana dayalı olmamalı.”