GSS ve AİLE HEKİMLİĞİ

2000 yılında arsası alınarak yapımına başlanaan sosyal tesisimizin açılışını Çalışma Bakanı Sn. Murat Başesgioğlu’nun katılımı ile 06 Mayıs 2006 Cumartesi günü tamamladık. İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak Türk Eczacılar Birliği ile yaptığımız protokol sonrası tesisin tamamlanmasını sağladık. Türkiye’de bir ilk olan tesisin tamamlanması sonrasında asıl görev biz eczacılara düşüyor,bu tesise gereken ilgi ve desteğin hepimizce gösterilmesi büyük önem taşıyor.

Sosyal Tesis açılışından iki gün önce 2006 yılına ait sözleşmelerin Eczacı Odalarına gönderilmesi ve bilgi formları ile birlikte kısa bir sürede sözleşme yenilenmesi istenmesi hem eczacı odası çalışanları hem de üyelerimiz için tam anlamı ile yeni bir çileye dönüştü.Daha önce SSK Geçici Sözleşmelerinde yaşadığımız sıkıntı bir kez daha yinelendi.Tabi tüm bu kargaşa içinde 2006 Yılı Bütçe Uygulama Talimatı’nın bazı maddeleri de yeterince değerlendirilemedi.Yeni Bütçe Uygulama Talimatı dikkatli incelendiğinde sosyal güvenlik kurumlarının ilaç harcamalarını azaltmaya yönelik hükümler dikkat çekmekteydi.İzmir Eczacı Odası olarak yeni Bütçe Uygulama Talimatı üzerinde yaptığımız ilk çalışma sonrası önemli olduğuna inandığımız konularda sizleri uyarmaya çalıştık.

Eczanelerin bedelini ödedikleri mevcut ilaçları için mağdur olmamaları için İzmir Eczacı Odası olarak Türk Eczacılar Birliği’ne ilgili firmalarla görüşülerek bu gruptaki ilaçların iadelerinin sağlanması için yazılı başvuruda bulunduk.Aksi halde eczaneler bedelini ödedikleri mevcut ilaçları için mağdur olacaklardı.

15 Mayıs 2006 tarihinde uygulanacak yeni Bütçe Uygulama Talimatı’nda 2005 yılının en çok satan ilacı “Etodolak 400 mg Tablet” için uzman koşulu istenirken,2006 yılının en çok satan 3. ilacı yani “Gingo biloba ekstresi” formları ise geri ödeme kapsamı dışında bırakılmıştı. Ayrıca “Pantoprazol, Esomeprazol,Rubeprazol” içeren ilaçlar ve lipid düşürücü ilaçların ödeme koşulları da ağırlaştırılmıştı.Bu durumda eczanelerdeki mevcut ilaçların üretici firmalarına iade edilmesi kaçınılmazdı.Aksi halde eczanelerde ciddi kayıplar oluşacaktı.

Yeni Bütçe Uygulama Talimatı’nda yer alan eşdeğer ilaç uygulamasındaki %30’luk sınır da %22’ye çekilmiş ve bu nedenle bir çok ilaçta bu nedenle önemli fiyat indirimleri yaşanmaya başlamıştı.Bu ilaçların fiyat indirimleri de eczaneler için yeni bir kayıp demekti.

Tüm bu yoğunluk içerisinde eczacılık mesleğinin akademik kuruluşunun 167. yılı etkinlik programını da tamamladık.

Bu sene “14 Mayıs” Pazar gününe ve daha önemlisi “Anneler Günü”ne rastladığı için etkinliklerimizi 12 ve 13 Mayıs’a taşıdık.

Bizim için büyük önem taşıyan Genel Sağlık Sigortası ve Aile Hekimliği’ni 13 Mayıs 2006 Cumartesi günü Atatürk Kültür Merkezi’nde birlikte değerlendireceğiz.Meclisten geçen Genel Sağlık Sigortası’nın ülke insanına sağlık hizmetlerine ve eczacılık mesleğine nasıl etki edeceğini konuşacağız.İzmir’in pilot il olması sonrasında hepimizin ilgisinin yoğunlaştığı “Aile Hekimliği”nin nasıl uygulanacağını ve neleri getirip neleri götüreceğini tartışacağız.

Bir yıldır Aile Hekimliği pilot uygulamasının sürdüğü Düzce’den bir meslektaşımız da yaşadıkları süreci bizlerle paylaşacak.

Aynı gün meslekte 30 yılını dolduran eczacılarımıza da plaket sunacağız.

Kısacası önümüzdeki süreçte eczacılık mesleğini derinden etkileyeceğine inandığımız önemli konuları birlikte değerlendireceğiz.

Biz ilacın üretiminden hastaya sunumuna kadar sadece eczacıların görev aldığı ve eczacıların ekonomik sorunlarla değil danışmanlık göreviyle anıldığı bir ülke düşlüyoruz.İşimizin kolay olmadığının da farkındayız.

Birlikteliğimizin ve umudumuzun yok olmadığı, sorunların çözüldüğü,sağlık dolu nice 14 Mayıslar dileğiyle hepinizin Eczacılık Gününü kutluyoruz.

Saygılarımla,

Ecz.Tuncay SAYILKAN