GÜNDEMİN PEŞİNE TAKILMAK !


SGK tarafından (her yıl olduğu gibi) Kasım ayı başında gerçekleştirilen SUT değişikliği ile KKİ’ ları  arttırılan ilaçların bir kısmının firmalarca yeni KKİ oranları kabul etmeyişi ve uygulamayışı sonrasında ortaya çıkan kriz ülke gündemine oturtuldu.

Son yıllarda SGK’ dan  gelen KKİ artış taleplerini sorunsuzca  kabullenen ilaç firmaları ,bu kez zarar etmemek adına yaşamsal öneme sahip 341 ilaçta, tüm baskılara karşın yeni KKİ oranlarını uygulamadılar. Bu seneki uygulamanın tek farkı ,  kur farkını gerekçe göstererek zam beklentisi içinde olan firmalarla uzlaşma sağlamadan dayatılan KKİ artışları olmuştur.İlaç firmalarının SGK ’nun ben yaptım oldu yaklaşımına karşı gösterdikleri tavır , (sorun bir aylık gecikme ve kısmen çözülmüş olsa da) gelecek yıllarda yaşanacak ciddi kaosun da habercisidir.

Siyasi otorite tarafından sorunun çözümü yönünde yaklaşık 1 aydır gereken adımlar atılmayarak bu ilaçlardan eczanelerde oluşan kayıpların ve hasta mağduriyetinin yanı sıra , sağlık alanındaki bir  çok önemli gelişme gündemden ısrarla uzak tutulmakta,başka bir ifade ile gündem saptırılmaktadır.

Örneğin sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması yönünde kanun hükmünde kararnamelerle gerçekleşen , kamu hastane birlikleri –ilaç ve tıbbi cihaz kurumu-sağlık meslekleri kurulu-reçetesiz ilaçta reklamın serbest bırakılması gibi oldukça önemli yeni uygulamalar,hekimlerin hak arama mücadelesi ,aile hekimi reçeteleri için katkı payı çalışmaları ,yeni düzenlemelerin halk sağlığı ve sağlık hizmetlerini ,eczacılık mesleğini nasıl etkileyeceği arka planda kalmıştır.

KKİ artışı ve İFK değişikliği ile düşen ilaç  fiyatları ile şekillenen ilaç pazarı ve devamında büyük bir kısmı kaldırılan ticari ıskontolar neredeyse konuşulmaz hale getirilmiştir.Daha da önemlisi eczanelerin düşen ciro ,azalan karlılık ve artan işletme giderleri ile önümüzdeki süreçte nasıl ayakta kalacağı gibi yaşamsal bir sorun çözüm beklerken , eczacılar geleceğe güvenle bakamazken , günlerdir  sadece 341 kalem ilaçta yaşananlar konuşulmaktadır.

Bir kez daha gündem ustaca değiştirilmiş olup , hem büyük sıkıntılar yaşayan eczanelerin zararına da olsa vatandaşa ilaç hizmetini sürdürerek kamunun  tasarruf etmesi sağlanmış,hem de sağlık hizmetlerinin her geçen gün biraz daha paralı hale gelmesi ve piyasalaştırılması başta olmak üzere bir çok önemli konu gözlerden uzak tutulmuştur.

Son olarak  , aile hekimi reçetelerinin yani birinci basamak sağlık hizmetlerinin sosyal devlet ilkesine aykırı olarak paralı hale getirilmesi yönünde çalışmalar hızla sürerken ,ilaçların tane ile satılması gibi dahice(!) fikirler ve kolesterol ilaçlarının insan sağlığı için gerekli olup olmadığı gibi boş tartışmalar bile kamuoyu gündeminde yoğun olarak yerini almıştır.

Kısacası , siyasi otorite krizi kendi açısından başarıyla yönetmiş , malum medyanın da katkısı ile gündemi istediği gibi şekillendirmiş ve saptırmıştır .Ancak bir aylık bu süreçte hastaların ve eczanelerin  mağduriyetini çözmek için gerekli hamleler yapılmamıştır.

Ayrıca  ,eğer  yıllardır doğru yöntemler kullanılıyor ise son yıllarda alınan tüm önlemlere karşın sağlığa ayrılan bütçe neden her defasında açık vermektedir ? ülke nüfusunun her yıl yaklaşık bir buçuk milyon arttığı  gerçeği  global bütçe belirlenirken dikkatte alınmakta mıdır? Global bütçeyi belirleyenlerin içinde sağlık hizmetlerinin pratiğini bilen sağlık çalışanları neden yer almamaktadır?

Genel bütçe içerisinde toplam sağlık harcamalarının yaklaşık % 7 ve ilaca ayrılan payın yaklaşık  % 3 olduğu bir ülkede , yıllardır ısrarla ve sadece ilaçtan tasarrufun neden gündemde tutulmaktadır ?
Siyasi otoritenin yıllardır devam eden uygulamaları ile içinde bulunduğumuz zor koşullar her geçen gün daha da ağırlaşarak sürerken ve birçok sorun çözüm beklerken sağlık otoritesi ile  ılımlı ilişkiler ve uyumlu çalışmaları benimseyen meslek örgütümüz ise kendince f


BAŞKANDAN - Ecz.Tuncay Sayılkan

BAÅžKANDAN

HoÅŸgeldin 2025

Ülkemizdeki ekonomik daralmanın ve yaÅŸam pratiÄŸine yansıyan sıkıntının her alanda yaÅŸandığı, toplumun farklı kesimlerinde yaÅŸanan olumsuzlukların eczanelerde de...

26.12.2024 tümü

  • İlaç Haber Aktüel 67.Sayı
VEFAT VE BAÅžSAÄžLIÄžI

Sosyal Medya Hesaplarımız