MESAJINIZ VAR ?


Özellikle son 5-6 yıldır resmi kurumlarla sözleşme imzalama aşamasına gelindiğinde ve sözleşme içeriğinde eczanelerde sıkıntı ve kayıplar yaratacak hükümler eczacı odalarınca öne çıkarıldıkça ; bizlere digital ortamda örgütü aradan çıkaracak sözleşmelerden bahsedildi ve çok bilinen ‘’en kötü sözleşme sözleşmesizlikten iyidir’’ özlü sözü ile malum sözleşmelere o imzalar bir şekilde atıldı

Her yıl o sözleşmeler bilinen yöntemlerle , örtülü tehditlerle ve yapay gündemlerle uygun ortam oluşturularak imzalandıkça binlerce eczanede yaşanan sorunlar da kayıplar da artarak devam etti.Sık sık aksayan provizyon sistemi,ödenmeyen katılım payları,anlamsız kesintiler ,kamu iskontoları ile süren kayıplar gibi bir çok soruna karşın sağlık hizmetini sürdüren eczacı tabanındaki yılgınlık ve umutsuzluk o denli arttı ki bırakın yeni kazanımları,mevcut koşulların korunması bile temenni edilir oldu.

Ancak ; tarihler 11-Mart-2008’ i gösterirken edebi yanı güçlü (!) birileri tarafından kaleme alındığı anlaşılan ve her yönüyle özenle hazırlanmış (eczacılara şirin jestler içeren ) o malum mesaj SGK provizyon sisteminde yerini aldı.(bu özel ve anlamlı mesajı atabilmek için hasta ve eczacı mağduriyeti düşünülmeden sistem sabah saatlerinde bir süre kesintiye de uğratıldı)
Ne diyordu mesajda ?

"SENELERCE ÇEŞİTLİ SIKINTILARA GİREREK,KM.LERCE YOL KAT EDİP SÖZLEŞMELERİNİ YAPMAK İÇİN ZAHMETLERE 
GİREN, KURUMUMUZLA SÖZLEŞME YAPMIŞ ECZACILAR BUNDAN SONRA ECZANELERİNDE ELEKTRONİK ORTAMDA HİÇBİR   
üCRET ÖDEMEDEN 2008 YILI SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEYEBİLMELERİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SON AŞAMAYA GELMİŞTİR."

Her şeye karşın mesajın içeriği ve üslubu iyi tahlil edilmelidir.

1.Mesajda eczacının yıllardır sıkıntı çektiği ve km’ lerce yol yaparak zahmetlere girdiği vurgulanarak eczacıya şefkatli(!) bir yaklaşım  hedeflenmiş. O zaman SGK’na neden her ile bir müdürlük kurarak her ay reçete teslimatlarında yaşanan sıkıntı ve yapılan km’ce yollar için çözüm aramadığı sorulmalıdır.

2.Kurum, eczacıların yaşadığı sıkıntılara bu denli duyarlı ise; yıllardır süregelen ve yurdun dört bir yanında hemen her gün eczacılar için çileye dönüşen provizyon sistemi aksaklıklarına çözüm bulmalıdır. Her ay istenen borcu yoktur evraklarının istenmesinden vazgeçilmeli bu sorgulama kurumlar arasında ‘’digital ortamda ‘’ gerçekleşmelidir.

3.Eczacıya hiçbir ücret ödemeden sözleşme yapma söylemi ise tamamen parasal bir yaklaşım. O zaman da kurumdan aylardır ödenmeyen katılım payları ve muayene ücretleri sorulmalıdır.

4.Kurum bu mesajda samimi ise ve mevcut yasalara göre  elektronik imza sözleşmedeki kurallar ve yaptırımlar için yeterliyse , bu yıl sözleşme yenilerken çok sayıda evrak istenmesinden vazgeçmelidir.

Aslında belli ki birileri bir şeylere çok kızmış ve( tam da  2008 yılı sözleşme görüşmelerine başlanmasına az bir süre kala ) bu mesajı fazla da sorgulamadan sisteme atmış. Ama mesaj bilerek ya da bilmeyerek siyasi bir boyut taşıyor.ücretsiz ve km‘ce yol yapmadan elektronik ortamda sözleşme yaklaşımına kimi meslektaşlarımızın sıcak bakacağı hesaplanmış.Bunun sonucu olarak da eczacı örgütlerini ekonomik gücü olmayan işlevsiz örgütlere dönüştürme niyeti ortaya çıkıyor.

Oysa bu ülkedeki tüm eczacılar örgütün ve örgütlü olmanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyorlar. Meslek örgütü olmadan yapılacak bireysel sözleşmelerde özellikle iskontoların bir nevi açık artırmaya dönüşeceğini ,eczaneler arası farklı uygulamaların yaşanacağını ve her konuda sürekli taviz verileceğini de hesap edebiliyorlar.

Kaldı ki mevcut koşullarda üyeleri adına sözleşme yapma yetkisi 6643 sayılı yasa ile sadece Türk Eczacıları Birliği’dedir. Meslek örgütünü ve yasaları hiçe sayan  mesajla ilgili olarak eczacı örgütüne ciddi bir açıklama da yapılması kaçınılmazdır.

Tüm bu bilgil