Meslektaşlarımıza Yönelik Koronavirüs Tedbirleri ve Uygulamaları Hakkında

Değerli meslektaşımız;

Koronavirüs(Covid-19) salgınının dünyadan sonra ülkemizde de hızla yayılması sonrasında, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından alınan tedbirler ve Türk Eczacıları Birliği’nden yapılan bilgilendirmeler ışığında yaklaşık bir haftadır tüm olumsuzluklara karşın eczanelerimizde sağlık hizmetini sürdürüyoruz. Geldiğimiz bu noktada sizlerden gelen talepler ve Yönetim Kurulumuzca yapılan değerlendirmeler sonrasında bazı uyarılar, önlemler ve yeni uygulamaların sizlerle paylaşılmasına gerek duyulmuştur.

1. Bu zor dönemde özveriyle görev yapan bir sağlık hizmeti sunucusu olarak, çalışanlarınızın ve hastalarınızın endişelerini giderecek en doğru bilgilendirmeleri yapmaya devam etmeliyiz. Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ilan edilen önlem, uyarı ve tavsiyelere mutlak suretle uyunuz. Web sayfamızdaki bilgilendirmeleri yakından takip ediniz.
  2. Ellerinizi sabunla sık sık yıkayın, mümkün olduğunca ellerinizle yüzünüze temas etmemeye çalışın özellikle para veya kredi kartı ile temastan sonra düzenli olarak el antiseptiği kullanın. Her kullanım sonrasında 20 sn. kadar herhangi bir yere/kişiye temas ettirmeyin. Gün içerisinde kendiniz ve eczanedeki diğer çalışanlar için düzenli aralar vererek açık havaya çıkın, eczaneyi de sık sık havalandırın ve klimaların filtrelerini temizliğine dikkat edelim.
  3. Virüsün bulaşma riskini azaltmak adına hastaların birbirinden ve eczane çalışanlarından en az 1 metre aralıkla durmaları için eczane içinde oluşturulacak sarı çizgi, bariyer ve zemin bantları vs. gibi ekipmanları kullanarak işaretleme yapın.
  4. Eczane içinde hizmet verilen üç hasta varken yeni bir hasta kabul etmeyelim, diğer hastaların eczane dışında beklemesini isteyelim. Hastalar ile eczanede görev yapan personel arasında ise en az bir metre mesafe olmasına özen göstermeliyiz.
  5. Eczane çalışanlarımız için maske ve dezenfektan talebimiz Sağlık Bakanlığı'na iletilmiş olup, eczanelerin dezenfekte edilmesi veya ilaçlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine yazılı başvurular odamızca yapılmıştır.
  6. Hasta ile temastan kaçının, kapı kolları, pos cihazı, bilgisayar klavyesi, mouse, kasa gibi yoğun temas edilen ve diğer kişilerle ortak kullanılan öğeleri sık sık dezenfekte edin. E reçete numarası, kimlik numarası kontrolü gibi gerekçelerle hastaların cep telefonlarını elinize almayın. Bekleme alanlarındaki oturma düzenlerini mümkün olduğunca azaltın ve mevcutları en geniş aralığı koruyacak şekilde düzenlemeye çalışın.
  7. 18 Mart 2020 tarihinden itibaren; nöbet hizmetini sürdürürken hastalar ile gerekli mesafeyi koruyarak nöbet penceresi veya kepenk arkasından hizmet verilmesini öneriyoruz.
  8. Hastalarınızı hijyen kuralları, önleyici diğer tedbirler ve bu tedbirlere uyumun önemi konusunda bilgilendirin. Birliğimiz ve eczacı odalarımız tarafından hazırlanan kanıta dayalı hasta bilgilendirme materyalleri ile hastalarınızın bilgisinin sürekliliğini desteklemeye çalışın.
  9. Türk Eczacıları Birliği tarafından paylaşılan bilgilendirme afiş ve broşürlerin dışarıdan okunacak şekilde asarak mümkünse vatandaşların eczaneye girmeden de okumalarına imkan sağlayın.
  10. İhtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi malzemelerin yeterli miktarlarda eczanede bulunmasını sağlamak adına gereken tedbirleri alın.
  11. Olası bir hasta izolasyonun gerekliliği durumuna hazırlıklı olmak adına eczanenizde bu amaçla kullanabileceğiniz alanlar üzerine planlama yapmaya çalışın. Ayrı bir odanın olmaması durumunda belirli bir alanın bantla işaretlenerek ya da paravanlarla ayrılması gibi yöntemlerin de değerlendirilmesi doğru olacaktır.
  12. Sizin ya da bir eczane çalışanınızın olası koronavirüs enfeksiyonu durumunda sağlık kuruluşuna başvururken mutlaka İzmir Eczacı Odası’nı da bilgilendirin ve odamızın talimatları doğrultusunda işlem yapın.
  13. Türk Eczacıları birliği tarafından hazırlanarak eczacılarımızın bilgi ve kullanımına açılan yayın ve materyalleri www.teb.org.tr adresi üzerinden düzenli olarak takip edin.

İZMİR ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

Vatandaşlara yönelik bilgilendirme afişleri eczanelere gönderilmektedir.

Aşağıdaki bilgilendirme afişini yazdırmak için TIKLAYINIZ.

Meslektaşlarımıza Yönelik Koronavirüs Tedbirleri ve Uygulamaları Hakkında