Organ Nakli Ömrü Uzatıyor!
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş , “Ülkemizdeki 45 bin böbrek hastası bunun farkında değil ama, organ nakli yaptıran hastalarımızın ömrü 3.5 kat uzuyor” dedi.
Türkiye’de ilk naklin 55 yıl önce yapıldığını, bu konuda ciddi tecrübeleri olduğunu belirten,Prof. Dr. Alper Demirbaş , canlı vericili nakilleri artırmak için çalışmak gerektiğini söyledi. Demirbaş şöyle devam etti:
“Önümüzdeki günlerde kan uyumsuz böbrek naklini deneyeceğiz. Bu da demek oluyor ki bir süre sonra kan grubu ya da doku uyumuna bakılmadan organ nakli rahatça yapılabilecek. Türkiye organ nakli konusunda başarılı cerrahi kadrolara sahip.Önemli olan organ bağışının artırılmasıdır.
Örneğin canlı nakil sayısının artırılması için çaba sarf etmeliyiz. Canlı vericili organ bağışı dünyada da daha yaygındır. Japonya’da neredeyse tüm organ nakilleri canlıdan yapılıyor.
Yeni bir ilaç tedavisi kombinasyonu konusundaki çalaışmaların sonuçları yüz güldürüyor. Çok iyi bir bağışıklık baskılayıcı tedavi sayesinde, böbrek fonksiyonlarında yüzde 15’lik bir iyileşme oluyor, nakil olan hastalarda erken evredeki organ reddi de yüzde 35 azalıyor ve sağ kalım süresinde yüzde 6’lık bir artış oluyor.
Artık yeni ilaç tedavisi kombinasyonları ile vücudun organı reddetme olasılığını çok aşağılara indirebiliyoruz. Nakledilen organın bağışıklık sistemi tarafından reddedilmemesi için geleneksel olarak yüksek dozda kullanılan bazı ilaçlar, toksik yan etkileri nedeniyle ciddi hasarlara yol açabiliyor.
Hasta bu nedenle böbreğini kaybedebiliyor ve yeniden diyalize dönmek zorunda kalıyor. Bu toksik birikim, şeker hastalığı ve kardiovasküler rahatsızlıklara da sebep olabiliyor. Bu nedenle, en optimum dozu ve tedavi şeklini bulmak gerekli. "