RAPOR KARMAŞASI !


10 Şubat 2005 tarihinde SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç hizmeti almasını takiben,hepimizin yakından bildiği bir çok sorun yaşandı.Bu sorunların bir kısmı geç de olsa çözüme kavuşturuldu.Ancak SSK'lıların ve sözleşmeli eczanelerin beklediği sistem için biraz daha süre gerekiyor.Uygulamanın başlamasından bu yana dört ayı aşkın süre geçmesine karşın bir çok konu belirsizliğini hala sürdürüyor.

Son günlerde hepimizin gündemini raporlu hastaların reçetelerinin karşılanmasındaki belirsizlik oluşturuyor.SSK'da raporlarla ilgili yaşananları kısaca hatırlayacak olursak;

SSK ünitelerinden alınan raporların kurumun istediği kriterlere uymaması nedeniyle başlangıçta ciddi sıkıntılar yaşandı. Sonrasında ,kurum tarafından sözleşmeli eczanelere provizyon sistemi aracılığı ile gönderilen 10 Mart 2005 tarihli mesajda; raporlu hastaların mağdur olmaması için eski raporların kullanım süresi sonuna kadar geçerli olduğu , yeni koşulların 15 Haziran 2005'ten sonra çıkarılacak raporlarda aranacağı iletildi.Devamında ise ilaca gerçekten en çok gereksinim duyduğuna inandığımız SSK'lı raporlu hastalara verilen hizmet sözleşmeli eczanelerce sürdürüldü.

Ancak; SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce Mayıs ayı sonunda Ankara'da yapılan eğitim toplantısında;

- “R” kaydı içeren ilaçların adı ve kullanım şekli raporda yer almıyorsa,

-  Özellikle göğüs hastalıkları ve psikiyatri raporlarında heyette ilgili uzman yer almıyorsa, raporların geçerli sayılmaması ,

-  “Raporda “Kullanım Payından Muaf Olması Uygundur ”ibaresi yoksa sadece kullanım raporu olarak değerlendirilmesi gerektiği (katılım payının eczaneden kesilmesi) İl Müdürlükleri'nden toplantıya katılan sorumlu eczacılara aktarıldı.

Devamında ise, yukarıdaki koşulları içeren raporlu reçeteler için çok sayıda meslektaşımız ciddi kesintilerle karşılaştılar.İlginç olan; Mayıs ayından önce yapılan incelemelerde yukarıdaki nedenlerden dolayı kesinti yapılmamasıydı.

Yani, bir anlamda çok sayıda rapor Mayıs ayı itibariyle SSK tarafından geçersiz hale getirildi.Kurum tarafından bu konuyla ilgili bir duyuru yapılmadığı için de meslektaşlarımız kayıplara uğradılar.

Meslektaşlarımızın bir kısmı haksız kesintiler için hukuk yoluna başvurdular.

İl Müdürlüklerinin bir çoğunda çeşitli nedenlerle reçete kontrolleri zamanında yapılmayıp uygulama avans ödemesi şeklinde sürdürüldüğü için şimdilik bu sorun ülke geneline taşınmadı.Yani, bir çok meslektaşımız bu sorunun henüz farkında değiller.

Bu nedenle,raporlarla ilgili sorun sadece birkaç ilde yaşanıyormuş gibi algılandı.Yaşananların kim ne kadar farkında bilmiyoruz.Ancak SSK'lı raporlu hastaların ve kurumla sözleşmeli eczanelerin mağdur olmaması için üzerimize düşeni yapıyoruz ve önümüzdeki süreçte de yapmayı sürdüreceğiz.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü bu hafta yapılacak Yönetim Kurulu toplantısında sorunun çözümü için kararlar alınacağını ,eski raporlar için geçiş süresi belirleneceğini ve yeni rapor formatı oluşturulacağını tarafımıza iletti.Umarız yeni rapor formatı ülkenin her yerinde sağlık hizmetini aksatmayacak ve eczane pratiğine uygun koşullar içerir.

Sayın Genel Müdür ayrıca, Haziran ayı sonunda Ankara'da,ülkenin dört bir yanındaki İl Müdürlükleri'nde görev yapan sorumlu eczacılar ile bir eğitim toplantısı daha yapılacağını ve kendisine ilettiğimiz haksız kesintilerin çözümünün sağlanacağı için gereğinin yapılacağını da aktardı.

Bizler,tüm olup bitenin takipçisiyiz ve tek bir meslektaşımızın bile mağdur olmaması için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız.Bundan kimsenin kuşkusu olmasın!

Saygılarımla,

Ecz. Tuncay SAYILKAN