SAĞLIK BAKANLIĞI GÖRÜŞMESİ

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile 3 günde 2 defa görüşme fırsatı bulduk. İlkinde Sayın Bakan’ın İzmir’e yaptığı ziyaretin 2. günü olan 12 Ağustos 2006 Cumartesi günü İzmir’deki Sağlık Meslek Odaları Başkanları ve Sendika Temsilcileri ile birlikte toplantı yaparak sağlık alanında yaşanan sorunları aktarma fırsatı bulduk.

İzmir’de gerçekleşen toplantıda, İzmir Eczacı Odası olarak söz aldığımızda, eczacılık mesleğinin bugününü ve geleceğini yakından ilgilendiren 6197 sayılı yasanın güncellenmesi sürecinde vazgeçilmezlerimiz olan ;

*Eczanenin sahibi ve mesul müdürü eczacıdır hükmünün aynen korunmasını,

*Eczane açılışlarında eczacı odalarından görüş alınmasının muvazaa ile mücadelede önemli olduğunu, eczacı odalarına bu konuda daha fazla yetki verilmesini ,

*Yeşil Kartlı ve SSK’lı hastaların serbest eczanelerden ilaç hizmeti alması sürecinde yaşanan sorunları iletip, GSS uygulamasında da benzer kaos ortamının yaşanmaması için yeterli hazırlıkların tamamlanmasının önemini ,

*Ayrıca, yayınlandıktan sonra defalarca değiştirilen Bütçe Uygulama Talimatlarının hastalar ve eczaneler için ciddi sorunlar yarattığını , 2007 yılı talimatlarının hazırlanmasında hekim ve eczacıların görüşlerinin alınmasının yaşanması muhtemel sorunları çözeceğini ,

*Yeni ilaç fiyat kararnamesi ile birçok ilacın fiyatının düştüğünü,devamında ise bazı firmaların kurum iskontosu yaptıkları artışlar sonrasında eczanelerde önemli kayıplar oluştuğunu ve bunların firmalar tarafından karşılanmadığını ,

*Ucuz ilaca karşı olmadığımızı ancak, eczanelerdeki zararların karşılanmasını ve geçmişte yüksek fiyatlarla ilaç satarak devleti zarara uğratanlardan hesap sorulması gerektiğini,

*Hekimlere ilaç yazım kurallarının yeterince anlatılmadığı için halkın mağdur olduğunu,

*Kurumlar arası iletişimsizliğin de benzer sorunlar doğurduğunu, son örnek olarak da tek hekim tarafından çıkarılan ve fotoğraf sorunu olan raporları ,

*22 Temmuz Yönetmeliği ve eczanelerin tıbbi hizmet alanı dışında tutulmasının yanlışlığını sayın Bakana aktardık.

15 Ağustos 2006 Salı günü ise Sağlık Bakanlığı’nı TEB Merkez Heyeti Yöneticileri ve 47 Eczacı Odası Başkanı ile birlikte ziyaret ettik.6197 sayılı yasa ve vazgeçilmezimiz olan iki önemli konuyu ayrıntıları ile anlattık.

Sayın Bakan , AB’ne giriş sürecinde OTC’nin kaçınılmaz olduğunu ancak eczane dışında ilaç satışının ve zincir eczanenin söz konusu olmadığını,eczanenin sahip ve mesul müdürünün eczacı olması hükmünün yeni yasada aynen yer alacağını kesin bir dille belirtti.

Eczane açılış ve nakillerde Eczacı Odalarından görüş alınması konusunda ; Ecz. Mehmet Domaç ve bazı oda başkanlarından sonra söz alarak İzmir Eczacı Odası görüşü olarak ;6197 sayılı yasa taslağında yer alan birçok uygulama ile eczanelerden sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesinin amaçlandığını , ancak muvazaalı eczanelerin bu süreçte büyük sıkıntı yaratacağını ,eczacı odalarından görüş istenilen 10 günlük sürenin yetersiz kaldığını belirttik.Muvazaalı eczanelerin halk sağlığı için tehdit oluşturduğunu ve kamu kurumlarına önemli zararlar verdiğini de belirttik.

Sayın Bakan eczacı odalarından görüş istenmesindeki 10 gün olan mevcut sürenin gerekirse 30 güne kadar uzatılması ve Eczacı Odaları ile Sağlık Müdürlüklerinin birlikte çalışmaları konusunda görüş bildirdi. Ayrıca muvazaa konusunda Eczacı Odaları ile İl Sağlık Müdürlüklerinin görüş birlikteliğine varamaması durumunda Sağlık Bakanlığı’nda kurulacak heyetin Hakem Heyeti olarak son kararı vermesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca ,daha önceden açılmış muvazaalı eczanelerle mücadele için Sağlık Müdürlüklerince yapılacak denetimlerde Eczacı Odası Temsilcilerinin de bulunması konusunda görüş bildirdi.

6197 sayılı yasanın 2 hafta içinde Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılması için bürokratla