SAĞLIKTA TASARRUF DÖNEMİ


ülkemizde bir çok alanda olduğu gibi uzunca bir süredir sağlık alanında da ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor.Sürekli olarak yeni kararlar alınıyor ve hızla uygulamaya konuluyor.Ancak, yeterince alt yapı hazırlığı yapılmadığı için çok önemli ve radikal kararların uygulanmasında önemli sıkıntılar yaşanıyor.Konu insan sağlığı olduğu için ‘’sorunlar zaman içinde aşılır ‘’ yaklaşımı da uygun düşmüyor.

İlaç fiyat kararnamesi ve eşdeğer ilaç uygulaması gibi önemli kararların uygulandığı 2005 yılına bakıldığında ilaç fiyatlarında önemli indirimler yaşandığı ve tüm kurumların ilaç harcamalarının azaldığı görülmektedir.Sadece SSK ve Yeşil Kartta artış gözlenmektedir.Bu sonuç da hizmetin yaygınlaşmasından kaynaklanmaktadır.

Bu ülkede yaşayan her bireyin sorunsuz ve eşit sağlık hizmeti alması hepimizin ortak dileğidir.Bu nedenle biz eczacılar bu zorlu süreçte üzerimize düşen özveriyi fazlası ile göstermekteyiz.Son yıllarda sosyal güvenlik kurumlarının ilaç satın alma koşullarının belirlendiği protokolleri incelediğimizde karşımıza sıklıkla tasarruf amaçlı kararlar çıkmaktadır.

Reçetelerde sıklıkla yer alan ilaçların tüketimini azaltmak için ‘’uzman hekim’’koşulu istenmektedir.Uzman hekimlere ulaşmakta güçlük ortaya çıkınca da hasta özel hastane ve özel polikiliniklere yönelmekte ve sonuçta ilaçta sağlanan tasarruftan daha fazlası özel sağlık birimlerine ödenmektedir.üstelik ilçe ve beldelerdeki uzman hekim sayısı yeterli olmadığından hastanın ilaca ulaşması güçleşmektedir.

TBMM’den geçen ve 2007 yılında uygulamaya konulması beklenen Genel Sağlık Sigortası da düşünülerek ,2006 yılı bütçe uygulama talimatında bazı ilaçların ödeme koşulları daha fazla ağırlaştırılmıştır.

Lipid düşürücü ilaçlar için , belirli lipid düzeyleri belirlenmiş ve bunun için de sıkça tahlil yapılması zorunlu hale gelmiştir.Ayrıca bazı mide ilaçlarının reçetelenebilmesi için , önce diğer mide ilaçlarının kullanılması ,eğer sonuç alınamaz ise bunun endoskopi ile belgelenmesi koşulu aranmaktadır.

Her iki örnekte de görüldüğü gibi ilaçtan tasarruf hedeflenirken lipid düzeyini belirleyen tahliller ve endoskopi maliyetleri ortaya çıkmıştır.

Aslında yapılmak istenen son derece açıktır.Önümüzdeki dönem için ; sağlık harcamaları için bütçeden ayrılan payı çok artırmadan daha fazla nüfusa hizmet sunulması amaçlanmaktadır.
Görünen odur ki ; 2007 ve sonrasında sağlık için gerçekçi bütçeler yine ayrılmayacak ,sağlık hizmetleri ve ilacın satın alınmasında yeni tasarruf modelleri arayışı sürecektir.

Burada gözden kaçmaması gereken en önemli konu , sağlık harcamalarından tasarruf yapılırken hizmet kalitesinin düşmesine engel olmaktır.Çünkü yaşamın temeli sağlıktır ve sağlıktan tasarruf yapılamaz.Yapılması gereken ilaç savurganlığını engellemek ve akılcı ilaç kullanımını sağlamaktır.Bu sayede hastanın ilaca ulaşmasında sıkıntı yaşanmayacak ve ülke kaynaklarının doğru kullanılması sağlanacaktır.

ülke insanına hak ettiği nitelikli sağlık hizmeti sunulurken uygulanacak kuralların belirlenmesinde ve ilaç alım protokollerinin hazırlanmasında hekim ve eczacıların aktif görev alması kaçınılmazdır.
Bizler bu ülkenin güzel insanlarına kaliteli sağlık hizmeti sağlanırken ,ülke kaynaklarının doğru kullanılması noktasında her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamakta yarar görüyoruz.

Saygılarımla

Ecz.Tuncay SAYILKAN
İZMİR ECZACI ODASI
BAŞKANI