Sayılkan: Görev Başındayız


Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından alınan tedbirler sonrasında eczanelerin yükünün artığına, eczacı ve eczane çalışanlarının önemli ölçüde risk aldığına dikkat çeken İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, bazı uygulamalar için vatandaşlardan anlayış beklediklerini söyledi. Önemli açıklamalarda bulunan Sayılkan, eczane çalışanları için ihtiyaç duyulan maske ve dezenfektanlarda Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği’nin desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

 

Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ilk kez ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, dünya genelinde korkutucu bir hızla yayılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklama sonrasında; 11 Mart 2020 tarihinde Avrupa'dan Türkiye'ye giren bir kişiye yapılan koronavirüs testinin pozitif çıkmasıyla virüse karşı mücadele ülkemizde de resmen başlamış oldu.

Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından alınan tedbirler kapsamında, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlara erişimi kolaylaştırmak amacıyla; hastalar sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçeteye ihtiyaç duyulmaksızın doğrudan eczaneye giderek ilaçlarını alabiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, bu uygulama nedeniyle, eczanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını belirterek hastalar ve eczane çalışanları için önemli ölçüde risk oluştuğunu vurguladı.

“ANLAYIŞ BEKLİYORUZ”

Virüse karşı eczanelerin aldığı önlemler için vatandaşlardan anlayış beklediklerini söyleyen Sayılkan, “Bu süreçte çok önemli görev ve büyük bir yük üstlenen eczanelerimizde yoğunluğu azaltmak amacıyla; bantlarla veya sarı çizgi ile ayrılan bölmeler ya da eczane dışında oluşturulan sırayla hastalara hizmet vermek için elinden geleni yapan eczacılarımızın aldığı önlemlere sevgili halkımızın anlayış göstermesini bekliyoruz” dedi.

Alınan önlemlerin, salgını en hafif şekilde atlatmak için büyük önem taşıdığının altını çizen Başkan Sayılkan, “Okullarda eğitime ara verilmiş, birçok iş yeri kapatılmış, hastaneler sağlık kuruluşları ve diş hekimleri sadece acil vakalara müdahale eder hale gelmiş, birçok iş yeri personelini evden çalışmaya yönlendirmişken; biz eczacılar çalışanlarımızla birlikte görev başındayız. Bu zor koşullarda aldığımız eğitim ve ettiğimiz yeminin bilinci ile sağlık hizmetini aksatmadan sürdürüyoruz. Birinci basamak sağlık çalışanları olarak hastalarla sürekli etkileşim içerisinde olduğumuz eczanelerimizde koronavirüs bulaşma riskinin önlenmesi için alınan tedbirlerin ülkemizin salgından korunması, en az düzeyde etkilenerek atlatılması ve eczanelerimizde verdiğimiz ilaç hizmetinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi adına büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, eczacılar ve eczane çalışanlarının koronavirüsten korunmak için maske ve dezenfektan temininde zorluk çektiğini söyleyerek “Bu bağlamda eczacı ve eczane çalışanlarının ihtiyaç duyduğu maske ve dezenfektan için Sağlık Bakanlığı’nın ve Türk Eczacıları Birliği’nin desteğine ihtiyaç duyduğumuzu ifade ederek ülkemizin bu salgını en kısa sürede ve en hafif şekilde atlatmasını diliyoruz” diye konuştu.

Başkan Sayılkan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “18 Mart 2020 tarihinden itibaren, hepimizin sağlığı için; eczanelerde aynı anda en fazla üç hastaya hizmet verilecek olup, diğer hastalar sıra ile içeriye alınacaktır. Nöbetlerde ise kepenk arkasından veya nöbet penceresinden hizmeti aksatmadan devam ettirmek gibi bazı önlemler ile sağlık hizmeti sürdürecek olan eczanelerimiz için halkımızdan anlayış bekliyoruz”

İzmir Eczacı Odası Basın Bürosu

Hatice Sayılgan