Sayılkan: Kararın bilimsel bir açıklaması yok

Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’nde kayıtlı 52 ilacın geri ödeme kapsamından çıkarılması ile ilgili konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, “Kararın alındığı masada yine sağlık çalışanı yok, yani uygulamanın bilimsel bir açıklaması yok. Bu şartlar vatandaşı zora sokacak.” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ‘Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’nde kayıtlı 52 ilacı geri ödeme kapsamından çıkardı. Ayrıca eşdeğer ilaçlara ödenecek bedellerin belirlenmesinde uygulanan taban birim fiyat uygulaması yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü.

Konu ile ilgili açıklama yapan İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, “Sosyal Güvenlik Kurumu 15 Ekim’den sonra 52 ilacı geri ödemeyecek. Bu şu anlama geliyor; kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşların pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jellerinin bulunduğunu 52 ilacı vatandaş parasıyla alacak. Bu kararın; pandemi nedeniyle ödeme gücü son derece zayıflayan vatandaşın, yine pandemi şartlarında en çok ihtiyaç duyulan ilaçlara ulaşılmasını zorlaştıran anlaşılması güç bir uygulama olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Eşdeğer ilaç ödemesi de değişti

Başkan Sayılkan, eşdeğer ilaçlara ödenecek barem değişikliği ile ilgili de, “Eşdeğer ilaçlarda ödenecek bedel bandı yüzde 10’dan yüzde 5’e çekildi. Yani eşdeğer ilaçlardan alınacak farklar yüzde 5 oranında arttı. Eşdeğer ilacın referans bandının yüzde 5’e çekilmesiyle vatandaşın cebinden çıkacak fiyat farkı artacak” dedi.

Uygulamanın bilimsel bir nedeni olmadığına dikkat çeken Sayılkan, “52 kalem ilaç neye göre ödemeden çıkarıldı? Eşdeğer ilaçlarda ödenecek bedel bandı yüzde 10’dan yüzde 5’e neden çekildi? Bu kararın alındığı masada yine sağlık çalışanı yok, dolayısıyla uygulamanın bilimsel bir açıklaması da yok. Biz her zaman ‘Sağlıkta tasarruf olmaz’ diyoruz. ‘Sağlık’ tasarruf edilecek son seçenek bile olmamalı. Her yeni uygulama ile biraz daha ‘Paran kadar sağlık’ dönemine yaklaştığımız bu süreç vatandaşımızın cebine olduğu kadar sağlığına da zarar verecek” dedi.

Başkan Sayılkan, sağlık sektörünü ve halk sağlığını etkileyecek önemli kararların sağlık personelleri tarafından alınması gerektiğini vurgulayarak uygulamanın tekrar değerlendirilip vatandaşı zora sokacak bir karar verilmemesi gerektiğini söyledi.

İzmir Eczacı Odası Basın Bürosu