SIRALI DAĞITIM ve ÜST LİMİT REÇETELERİ...


Geçtiğimiz günlerde İstanbul Eczacı Odası’nın değerli yöneticileri iki yıllık görev süreleri boyunca yaptıkları çalışmaları paylaştılar. Bunlardan birinde yani üst limit esasına göre karşılanan bazı reçete gruplarında (organ nakli-talasemi-anti tnf reçeteleri gibi) oda onayı yapılırken alınan katkı payını kaldırdıklarını müjdelediler.
Öncelikle İstanbul Eczacı Odası Başkanı sevgili dostum Ecz.Cenap Sarıalioğlu’nu ve yönetici arkadaşlarımı aldıkları bu önemli karar nedeniyle yürekten kutluyorum. Eczacının cebinden para çıkmasını engelleyecek uygulamaları destekliyoruz.
İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak üst limit esasına göre karşılanan yani eczacı odasının bir hizmetinin söz konusu olmadığı reçete gruplarında meslektaşlarımızdan onay bedeli ya da katkı payı adı altında herhangi bir para almıyoruz ve alınmasını da doğru bulmuyoruz.
2001 yılından bu yana sürdürdüğümüz sıralı dağıtım reçete grupları dışında kalan hiçbir reçete grubunun onayında herhangi bir bedel almadık.
Önceleri sıralı dağıttığımız “ yatan hasta reçeteleri” SUT’da yapılan bir değişiklik ile hastane eczanelerinden karşılanmaya başlanması sonrasında sıralı dağıtım kapsamından çıkmıştı.
Diyaliz reçetelerinde ise bedeli sadece hastaya ödenen set veya kapak gibi sarf malzemelerinin bedellerinin eczanelere geri dönüşünde yaşanan ciddi sorunlar ve diyaliz solüsyonu veya eritropoitein reçetelerin yazıldığı ünite sayısının yıllar içinde hızla artarak 30’a yaklaşınca, sıralı dağıtımın sürdürülmesi hastaya ve eczaneye olumsuzluklar yaşatmaya başlaması sonrasında sıralı dağıtım uygulaması yönetim kurulumuzca sonlandırılarak 2012 yılında üst limit kapsamına geçildi.
Kasım 2001 tarihinden bu güne oldukça uzun bir süredir İzmir’de sadece kan ürünü-hemofili reçetelerinin sıralı dağıtımını sürdürüyoruz. Şeffaf yönetim ilkemize uygun olarak oda sayfamızda yer alan “odamızdan” başlığı altındaki “kan ürünü sırası” bölümünü oluşturduk. Meslektaşlarımız bu sırayla ilgili merak ettikleri tüm bilgilere şifreli alandan girerek ulaşabilmektedir.
İzmir gibi oldukça büyük ve eczane sayısının çok olduğu bir ilde sürdürdüğümüz üst limit uygulamasını da oldukça başarıyla sürdürmekteyiz. Sıralı dağıtımın mümkün olmadığı reçete gruplarında üst limit uygulaması ile geçmişte bir kaç eczanenin karşıladığı reçete grupları her geçen gün çok daha fazla eczaneye ulaşmaktadır.
Sıralı dağıtım veya üst limit esasına göre karşılanan reçetelere ait bilgileri içeren ayrıntılı raporlar tarafımızca titizlikle incelenmektedir. Bu kapsamda yer alan reçetelere ait bazı bilgileri paylaşmamız gerekirse ;
Sadece bir ayda ,
*990 adet Anti TNF reçetesini 441 eczane,
*182 adet Diyaliz solüsyonu reçetesini 132 eczane,
*2070 adet Eritropoitein reçetesini 753 eczane,
*1416 adet Organ Nakli reçetesini 666 eczane,
*29.853 adet İş Yeri reçetesini 1541 eczane,
*5.525 adet Oral Beslenme reçetesini de 1389 eczanenin karşıladığı görülmektedir.
Tabloya baktığımızda, bu uygulama ile geçmişte ciddi sorunlar yaşadığımız yönlendirme ve etik dışı eğilimler gibi sorunlar önemli ölçüde ortadan kalkmıştır.
Bölgelere ve eczane sayılarına göre belirlediğimiz limitler ile hastayı mağdur etmeden doğru bir yolda olduğumuz açıkça görülmektedir.
Tabi ki bu uygulamalardan hoşnut olmayanlar da çıkacaktır. Ama biz doğru bildiğimiz yolda yılmadan yürüyor, tüm zorluklara ve olumsuzluklara rağmen mesleğimiz ve meslektaşlarımız için çalışmaya devam ediyoruz.
Saygılarımla…
Ecz. Tuncay Sayılkan