TOPLANTI NOTLARI

Yazın sıcaklığını hissettiğimiz bir dönemde; 5 Haziran 2004 Cumartesi günü SSK Uygulamaları, 13 Haziran 2004 Pazar günü ise; Reçete Kontrol ünitesi bilgilendirme toplantılarını hep birlikte gerçekleştirdik.Her iki toplantıya da büyük ilgi ve katılım vardı.

SSK Toplantısında ortaya çıkan tablo;öncelikli olarak kurumun bilgisayar programının yetersiz kaldığı konusu ve eczanelere yapılan ödemelerdeki gecikmelerdi.Otomasyon programı olarak Bağ-Kur programının örnek alınması önerimizi SSK Genel Müdürü'ne ilettik.SSK sözleşmesi ile ilgili görüşmeler Ankara'da sürerken, eczanelere ödemelerin sağlıklı yapılabilmesi için bir banka ile anlaşılması gündemde.Ayrıca SSK yıllık yaklaşık 2 katrilyon olan ilaç harcamasında serbest eczanelerle anlaşma yapılması halinde 1 katrilyon liralık artış beklentisi içinde.Oluşacak bu farkın karşılanabilmesi için ilaç firmaları ve dağıtım kuruluşlarından iskonto talep etmekte.Bizler için önemli olan ise ülke nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan SSK'lılara ilaç verirken ödemelerin zamanında yapılmasıdır.Yani eczacıyı sıkıntıya düşürebilecek bir sözleşme kabul edilmemelidir.

Reçete kontrol ünitesi toplantısına konuk olarak katılan TEB 2. Başkanı Ecz.Erdoğan Çolak İzmir Eczacı Odası önerisi doğrultusunda, uygulamanın ileri bir tarihe erteleneceğini ve bu süreç sonrasında kademeli bir geçiş sağlanacağını belirtti.Ayrıca kargo ile gönderilen reçetelerin sigortalanarak güvence altına alınacağını ve uygulamanın birden çok merkezden yapılmasının eczanelerin yaşayacağı problemleri azaltacağını kabul etti.RKü toplantısında ortaya çıkan gerçek ise, tüm yeni uygulamaların eczanelerde sıkıntılar yarattığı ve bu uygulamaların sonrasında eczanelere kurum ödemelerinin zamanında yapılmasının büyük önem taşıdığıdır.

İlaç fiyatlarındaki düşüşler sonrasında eczanelerde oluşan kayıpların telafisi için önerilen yöntemler ise eczacılarda tam anlamıyla yeni soru işaretleri yarattı.İade işlemlerinin nasıl yapılacağının süratle açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Aslında daha önce ithal ilaçlardaki fiyat indirimi sonrasında yaşadığımız deneyim ile 15 Haziran'a daha hazır olunmalı ve somut bir çalışma ile eczacıların zararları karşılanmalıydı.

Yılbaşından bu yana yaptığımız girişimler olumlu sonuç verdi ve Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlügü ile anlaşmalı eczaneler Ağustos ayı sonu itibari ile her okul için ayrı ayrı tahakkuk işlemi yapmak zorunda kalmayacaklar.Reçetelerin listelenmesi için Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bir web sitesi oluşturuyor.Sitede oluşturulacak bu program ile Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 116 İlköğretim okulu reçeteleri ayrı ayrı listelenecek, ancak tek tahakkuk işlemi için evraklar Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edilecek.Programdaki listelemede tüm personel için katılım payları listeleri her okul için ayrı ayrı çıkacak.Uzun bir aradan sonra Konak İlçe Milli Egitimde de tek tahukkuk uygulamasına geçilmiş olacaktır.

Yeni uygulama ile ilgili hazırlıklar tamamlandığında sizlere ayrıntılı bilgilendirme tarafımızdan yapılacak .Yani uzun zamandır yaşanan sıkıntı Ağustos ayı sonunda bitecek gibi görünüyor.Konak'taki bu uygulamayı tüm İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne önereceğiz.

1 Mart 2004'de uygulamaya başladığımız Bağ-Kur Diyaliz sırasında 1. tur tamamlanmak üzere.1 Mayıs 2001'de başlayan Yatan Hasta Reçetelerinin Eşit Dağıtılması Uygulamasında ise Emekli Sandığı'nda 6. tur tamamlandı Çok yakın bir tarihte 5. Yatan Hasta büromuzu Yeşilyurt'taki Atatürk Devlet Hastanesinde açıyoruz.

İzmir Eczacı Odası'nda görev yapan bizler için eczacının çıkarlarını korumak ve gözetmek öncelikli görevimizdir.

Saygılarımla,

Ecz.Tuncay SAYILKAN

BÄ°RLÄ°KTE AÅžACAÄžIZ...

Önce yıpratıcı ve uzun süren bir pandemi süreci, daha sonra da tarihin en geniÅŸ boyutlu ve en ağır depremi sonrasında ortaya çıkan ekonomik kriz her geçen g&uu...