Türk Eczacıları Birliği Covid-19 Süreci Ekonomik Destek Paketi Hakkında

İçinden geçtiğimiz zorlu Covid-19 sürecinde, meslektaşlarımızın ekonomik açıdan desteklenmesi adına Birliğimizce yürütülecek çalışmalar Merkez Heyetimiz tarafından yapılandırılmış ve 26.03.2020 tarihinde www.teb.org.tr internet sitemizde duyurulmuştu.

Türk Eczacıları Birliği Covid-19 Ekonomik Destek Paketi kapsamında, gelinen aşama hakkında ayrıntılı bilgiler ile meslektaşlarımız tarafından yapılması gereken işlemler duyurumuzun devamında yer almaktadır. Meslektaşlarımızın, başvuru için kullanacakları ek belgeler de duyurumuzun ekindedir.

1) Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı aracılığı ile kredi kullanılan ve kredi ödemeleri  devam etmekte olan meslektaşlarımız adına;

Türk Ekonomi Bankası,

Türkiye İş Bankası,

Denizbank ile mutabakata varılmıştır.

Buna göre kredi taksitlerinin Nisan-Mayıs-Haziran ayı taksitleri Temmuz ayından itibaren ödenmek üzere 3 ay ötelenecektir. Öteleme nedeniyle oluşan faiz farkı ise Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığımızca karşılanacak olup, kredilerinin ötelemesini yapan meslektaşlarımıza herhangi bir ek maliyet yansıtılmayacaktır.

* Türk Ekonomi Bankası üzerinden kredi kullanan meslektaşlarımızın, Nisan ayı taksit ödemelerinden önce kredi kullandıkları banka şubelerine başvurarak 30.04.2020 tarihine kadar yeni ödeme planı çıkartarak onaylamaları gerekmektedir.

* Türkiye İş Bankası üzerinden kredi kullanan meslektaşlarımızın  ekte (EK-1) bulunan dilekçeyi imzalayıp ivedilikle sandik@teb.org.tr adresine göndererek Yardımlaşma Sandığımıza ulaştırması gerekmektedir.

* Denizbank üzerinden kredi kullanan meslektaşlarımızın ekte (EK-2) bulunan dilekçeyi imzalayıp ivedilikle sandik@teb.org.tr adresine göndererek Yardımlaşma Sandığımıza ulaştırması gerekmektedir.

2) Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı aracılığı ile yeni kredi kullanmak isteyen meslektaşlarımız, işletme kredisini 3 ay geri ödemesiz olarak Türkiye İş Bankası üzerinden kullanabileceklerdir. Kredi işlemleri için işleyiş, daha önce Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı kredilerinde olduğu gibidir. (EK-3)

3) Halkbank ile Birliğimiz arasında Eczacıkart ve Parafcard üzerinden yürütülen kampanyalarla ilgili olarak;

• Bir “Öteleme Kampanyası” oluşturulmuştur. Kampanya 30.06.2020 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihe kadar öteleme kampanyasından yararlanmak isteyen meslektaşlarımızın ekstreleri çıktıktan sonra  ve ödeme tarihinden önce işlem basamaklarını tamamlamaları gerekmektedir. Daha önce Nefes Kampanyasından yararlanmış ve ödeme tarihleri 30.06.2020 önce olan meslektaşlarımız da bu kampanyadan yararlanabilmektedir. Öteleme Kampanyası kullanan meslektaşlarımız eğer Nefes Kampanyasından yararlanmadılarsa Nefes Kampanyası hakları da mevcuttur. (EK-4)
  • Meslektaşlarımızın nakit ihtiyaçlarının karşılanması için;

Halk Bankası ile Birliğimiz yürütülen Eczacı Paraf Kobi Destek Kredisi kapsamında, 6 ay anapara ödemesiz dönemli, azami 36 ay vadeye kadar Aylık Eşit Taksitli geri ödemeli kredi, nakit kredi ürünü sunulacaktır. Ödemesiz dönem faizleri 1 ya da 3 ayda bir tahsil edilecektir.

- 1 - 24 ay arası vadelerde kullandırılacak kredilerde yıllık % 9,50 faiz oranı uygulanacaktır.

- 25–36 ay arası vadelerde kullandırılacak kredilerde yıllık % 10,50 faiz oranı uygulanacaktır.

- Nakit kredi miktarı işletmenin skor notuna göre 80.000 TL - 100.000 TL  arasında değişecektir.

- İlgili krediler için kredi kullandırımı esnasında bir defaya mahsus kredi tutarının %0,50’si oranında peşin komisyon alınacaktır. (EK-5)

• Halk Bankası ile Birliğimiz arasında yürütülen çalışmalar neticesinde KGF (Kredi Garanti Fonu) kapsamına meslektaşlarımızın da alınması sağlanmıştır. Buna göre  6 ay ödemesiz KGF kredisini meslektaşlarımız da kullanabileceklerdir. (EK-6)
  • Şekerbank ile Birliğimiz arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, dosya masrafsız, 12 aya kadar aylık % 0,99 faizle 3 ay ertelemeli, 13-60 aya kadar aylık %1,09 faizle 3 ay ertelemeli kredi ürünü oluşturulmuştur. Meslektaşlarımız bu krediyi Şekerbank Şubelerine başvurarak kullanabileceklerdir.

4) Covid-19 pandemisi nedeniyle karantina altına alınarak mesleğini icra edemeyen  ve eczanesi kapalı kalan meslektaşlarımızın  bu durumlarını belgeleyen evrakları ile bağlı bulundukları Bölge Eczacı Odasına başvurmaları ve evraklarının Birliğimize ulaşması neticesinde meslektaşlarımıza 5.000 TL nakdi yardım yapılacaktır.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

(EK-1) Türkiye İş Bankası dilekçe örneği